Árvíz

"Fogtuk, amink volt, és mentünk segíteni" - szívszorító köszönetet mondtak a tragikus sorsú gyöngyöstarjániak a segítségért

Létrehozva: 2023.06.13.

Módosítva: 2023.06.13.

Egy emberként fogtak össze a gyöngyöstarjániak, hogy segítsenek a tragikus árvíz károsultjain és áldozatain. Ki lapáttal, ki élelmiszerrel, ki ingyen koszttal szállt be.

Sokkos állapotban figyelte az ország az előző heti brutális villámárvizek pusztítását országszerte. A lecsapó vihar nyomán kialakuló áradások több települést is letaroltak: a víz elöntötte a lakóházakat, az utcákat, volt, ahol kocsikat is magával sodort. 

Az emberek a tragédia másnapján próbálták menteni a menthetőt - Fotó: MK / Bors

Azonban a legnagyobb tragédia a Heves vármegyei Gyöngyöstarjánt érte: itt ugyanis a súlyos anyagi károk mellett két ember életét vesztette az árvízben. Mint arról a Bors is írt, az egyik áldozat, a háromgyermekes családapa, B. Gergely volt, akit segédkezés közben sodort el az ár, egyenesen egy végeláthatatlan pincerendszerbe; míg a másik ember, aki életét vesztette, a kétgyermekes családanya, Szőke Zsuzsanna volt. A 45 éves gyöngyösi asszony a helyi bányában munkálkodott mázsálóként, mikor a vihar lecsapott a bánya területére. Bár kollégáival együtt kikötözték magukat a sodrás ellen, Zsuzsanna kioldotta magát, hogy kint rekedt kutyusát, Mira vizslát is beemelje a házba. Ez a mozdulat azonban végzetesnek bizonyult, ugyanis Zsuzsanna, bár a kutyát megmentette, ő már nem tudta megtartani magát, és elragadta az ár. 

A tragédia után egy emberként fogott össze a közösség - Fotó: Máté Krisztián

A településen az áradás után eluralkodott a káosz: amerre a szem ellátott, összetört autókat, sáros utcákat, gumicsizmás és szivattyúzó embereket lehetett csak látni. 

Sokaknak még az otthonát is el kellett hagynia, miután a patakhoz közeli házakat elöntötte a víz. 

A településen élők azonban a baj perceiben nem haboztak, és gondolkodás nélkül összefogtak a szerencsétlenül járt falubelijeikért: 

aki élt és mozgott, összeszedte szerszámait, és kézi vagy gépi erővel, de rohant segíteni.

 Aki így nem tudott beszállni a munkálatokba, az sem lazsált, ők élelmiszerrel, tisztálkodószerekkel vagy ruhával segítették ki a károsultakat. A civileken és a rendvédelmi szervek dolgozóin kívül mások is beszálltak: boltosok, élelmiszerüzletek, hivatali dolgozók és polgárőrök is megfeszített erővel dolgoztak. 

- Aki segíteni jött ma, annak nem kell fizetnie. Ez a legkevesebb, amit tehetünk 

- mondta ottjártunkkor a helyi kocsma tulaja. Más az eltakarításba szállt be: 

- Minket nem érintett az árvíz, szerencsések voltunk, de tudjuk, hogy mások nem voltak azok. Így fogtuk, amink volt, és megyünk segíteni – mondta egy lapáttal és talicskákkal felszerelkezett társaság ottjártunkkor. 

 

A helyiek közül, aki csak tehette, segített a károsultakon - Fotó: Máté Krisztián

A község vezetői meghatódtak a példátlan összefogáson, és írásban mondtak köszönetet mindenkinek:

 A villámárvíz okozta katasztrófa örökre beleég az emlékeinkbe, ahogyan ezzel együtt a következő napokban tapasztalt lenyűgöző összefogás is. Hihetetlenül gyorsan nyújtottak segítő kezet a helyi lakosokon kívül a környező települések polgármesterei, Önkéntes Tűzoltó Egyesületei, lakosai és vállalkozásai

 - írták egy posztban. A munkálatokban százak vettek részt:

- Csütörtök délutántól éjjelig 80 fő, pénteken 175 fő, szombaton 154 fő segítő volt jelen az árvíz által elöntött területeken. A nehéz fizikai munkát végtelen elszántsággal végezték, mindenki teljes erővel, fáradhatatlanul, reggeltől estig azon dolgozott, hogy minél előbb eltakarításra kerüljenek a tragédia nyomai - szögezték le. Mindenkinek megköszönték az önzetlenségüket: 

Ezúton is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani az áradás utáni helyreállítási munkálatokban nyújtott segítségért. A segítők, felajánlók jelesre vizsgáztak emberségből, kitartásból; hálásak vagyunk, hogy időt és energiát áldoztak a település lakóinak megsegítésére

 - hálálkodtak. 


 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek