Pénz

Mi lesz ennek a vége? Óriási bajba került az ország legkedveltebb roma pékje

Kóré Károly

Létrehozva: 2023.07.25.

Óriási bajba jutott a szegény gyermekek mentoraként híressé vált roma pék. A Hernádnémetin élő és tevékenykedő Galamb Alex tanodája és sütödéje felújítása közben kiderült, hogy drasztikusan megnövekedtek az alapanyagárak, így a munkálatok félbeszakadtak.

Galamb Alex nevét országszerte egyre többen ismerik. A nyomorban nevelkedett, de jelenleg egyetemre készülő roma családapa még a pandémia idején döntött úgy, hogy összegyűjti a falujában élő gyerekeket, hogy megmutassa nekik szakmája szépségeit. Akkor már egy pékbizonyítvány büszke tulajdonosaként megbecsült dolgozója volt a miskolci cukrászdának. Azóta leérettségizett és technikusi képesítést is szerzett. 

péksütemény_Galamb Alex
Alex gyerekeket tanít Fotó: Olvasói

A gyerekek tanítása iránti lelkesedése a világjárvány után sem csökkent, így azóta is hetente többször szakköröket tartott a támogatottjai számára. Készítettek együtt kakaós csigát, pogácsát, brióst és pizzát is, a süteményeket pedig az alkalmak után haza is vihették.

 Vannak családok, melyek ennek köszönhetik, hogy az adott napokon egyáltalán étel került az asztalra. A programnak hamar híre ment, és a magánszemélyek mellett cégek is elkezdték támogatni pénzzel, alapanyaggal, és gépekkel. Ennek köszönhető, hogy Alex házába sikerült a vizet bevezetni, illetve a tanműhelynek kinevezett helyiséget kicsempézni. Idén nyáron szerették volna a korszerűsítést folytatni, de a folyamat félbeszakadt.

A sütödét teljesen kipakoltuk, hiszen szerettük végre lerakatni a járólapokat, helyükre tenni a gipszkartonfalakat, illetve az elektromos rendszert kicserélni. 

- Sajnos menet közben derült ki, hogy a hivatalosan bejegyzett alapítványunk pénze ezekre nem elég, így most támogatásra lenne szükségünk – mondta a Borsnak Alex, aki ígéri: a beérkezett adományok elköltését pontosan dokumentálja majd.

A roma pék vallja, hogy a segélyalapú társadalmat fel kell váltania a munkalapúnak. Ehhez viszont az szükséges, hogy a jelenleg szerény körülmények között élők is megértsék és elhiggyék, hogy van kiút a nyomorból. A gyerekek a jelenlegi helyzetben is rendületlenül látogatják, de sütni most nem tudnak, ezért elméleti képzésen vesznek részt. Alex a tészta viselkedését magyarázza nekik játékosan.

Alex egyébként idén elnyerte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Példakép-díját, illetve az Észak-Magyarország és a boon.hu olvasói megválasztották az év emberének.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek