Videó

Mennyibe kerülne Ukrajna uniós tagsága, és kinek kellene ezt kifizetni?

Bors

Létrehozva: 2023.12.02.

Bizony ez a tízezer milliárdos kérdés.

Fontos kérdést vetett fel videós bejegyzésében Dömötör Csaba: mégis mennyibe kerülne Ukrajna uniós tagsága, és ami még fontosabb, kinek kellene ezt kifizetni? Ne szépítsünk: ez a több tízezer milliárdos kérdés, melyre ideje választ kapnunk!

Sajnos erre a kérdésre még semmilyen választ nem adott az EU – kezdi Dömötör, felidézve, hogy a napokban Kijevben tárgyalt egy uniós biztos, aki megállapította: szinte minden feltételt teljesítettek ahhoz, hogy megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások. De mennyibe fog ez kerülni? Lényeges kérdés ez, hiszen Ukrajna óriási ország, ugyanakkor fejlettségben jóval az uniós átlag alatt van – azaz óriási támogatási összegekre számíthat.

Ezt valakinek ki kell fizetni. De hogy mekkora összeget kell kifizetni, azt senki sem árulja el. És így akarnak döntést hozni a csatlakozásról 

– emelte ki.

A Financial Times levezetése szerint az ukrán csatlakozás miatt például 9 tagállam már nem lenne jogosult azokra a támogatásokra, amiket eddig megkaptak a kohéziós forrásokból. Ukrajna emellett az agrárkifizetések legnagyobb kedvezményezettjévé válna.

Ennek az lenne a következménye, hogy más országokban, például Magyarországon 20 százalékkal csökkenne a hektáronként kifizetett összeg

 – magyarázta Dömötör. És az egyik legfontosabb kérdés:

Hogy várhatják, hogy pluszpénzeket adjunk bármire, ha évek óta nem kapjuk meg a nekünk járó forrásokat?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek