Aktuális

A Hableány tragédiája – Ujjnyomatáról azonosítják az utolsó áldozatot

BoBe

Létrehozva: 2019.07.25.

Megakadhatott a víz alatt, de külföldre is sodródhatott a Hableány utolsó koreai áldozata, akit még mindig keresnek.

Naponta nyolc-tíz hajóval pásztázza a Duna déli szakaszát a rendőrség. Az intenzív keresésnek köszönhetően már hat holttestet találtak, de egyik sem a Hableány turistahajón utazott koreai áldozaté. Mint a rendőrség a 168 órának elárulta, a most megtalált személyek kivétel nélkül a főváros környékéről kerültek elő, Budafok, Dunaújváros, Érd, Csepel, Szigetszentmiklósnál és Dunaharaszti térségében.

Az áldozatnak már két-három nappal a baleset után a felszínre kellett volna emelkednie a bomlás során felgyülemlett gázok miatt, de ez nem történt meg. Dr. Szeles Géza igazságügyi or­vos szakértő szerint, a Duna zavaros sodrásában az is előfordulhat, hogy megakadhatott valamiben a víz alatt, vagy a folyó állatai roncsolták meg kissé.

– A Dunában rengeteg II. vi­lágháborús roncs található, drótkötelek, amikben könnyen fennakadhat a tehetetlen test. A baleset alatt vagy utána egy hajócsavar is mérhetetlen károkat tehet benne, de beleakadhatott egy uszály kötelébe, ami ki tudja, merre húzza magával – mondja a Borsnak a szakértő.

Még az is előfordulhat, hogy külföldön, Szerbiában vagy Bulgáriában van.

A baleset óta eltelt két hónap ugyan rengeteg idő, de a Duna hőmérséklete, amilyen hideg, konzerválhatja is a testet, tehát könnyebb az azonosítás is. – Két hónap alatt, ha nem történik a sodrás alatt semmilyen atrocitás, még akár egyben is maradhat – teszi hozzá dr. Szeles Géza. Azt persze ennyi idő után is el lehet dönteni, hogy az illető nő vagy férfi, de boncolásra szükség lesz. – Sokat segíthet egy tetoválás, egy műtéti eljárás helye, esetleg egy protézis vagy hasonló orvosi beavatkozás nyoma, és természetesen a fogazat – mondja még az igazságügyi szakértő. Mindenesetre, ha nagyon rossz állapotban lenne a test, a mai technikákkal már egy őskori csontból is ki lehet mutatni egy keresett DNS-t.

– Én úgy tudom, hogy az azonosítást a rendőrség és az Interpol által szervezett DVI-egység (Disaster Victius Identification) végzi. Emellett a koreai ujjlenyomat-nyilvántartás is nagy segítség volt az elmúlt időszakban. Az azonosítás egy több lépcsős folyamat, aminek csak egy része az igazságügyi orvos szakértők munkája – mondja a Borsnak dr. Mágori Krisztina igazságügyi orvos szakértő.

Úgy tudni, a keresett koreai nő családja addig Budapesten marad, amíg meg nem találják a szerettüket.  

Mindent eldöntő felvétel?

Létezik egy, a nyilvánosság által nem ismert videofelvétel, amin tisztán és jól kivehetően látszik a baleset minden mozzanata – mondja dr. Gulyás Krisztián, a hajótragédiában elhunyt magyar kapitány, L. László családjának jogi képviselője. Az ügyvéd azt mondja, az ismert videómegosztóra, a YouTube-ra kerültek fel ezek a képsorok, de 12 óráig voltak csak elérhetők, ugyanis törölték őket. Az ügyvéd indítványozta a rendőrségen, hogy láthassa ezeket a felvételeket, az azon látottak ugyanis, mint mondja, sok mindent tisztázhatnak az ügyben. Mint ismert, a Hableány május 29-én süllyedt el Budapesten, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet heten élték túl.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek