Forrás: iStock
Az élénkvörös színű paradicsom tartalmazza a legtöbb gyógyító hatóanyagot. Gyulladáscsökkentő, tisztítja a vért, javítja az anyagcserét, segíti a máj és a vesék működését. Fontos vitaminokkal (C-, B1- és B2-vitamin) és ásványi anyagokkal látja el a szervezetünket, bőrünket szebbé, fiatalosabbá teszi. Rendszeres fogyasztása csökkentheti számos betegség: magas koleszterinszint- és vércukorszint, szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések, stroke kialakulásának a kockázatát. Csökkenti a stresszt. Külsőleg is nagyon hatékony, nehezen gyógyuló sebeknél, pakolásként: egy darab nyers paradicsomot tegyünk a begyulladt részre, hagyjuk rajta pár órára (akár egy éjszakára). A keléseket, gennyes részeket megtisztítja, és csillapítja a gyulladást. Regenerálja a napégette bőrt. Májfoltok, szeplők halványítására, pattanásra, rovarcsípésre is jó.