Aktuális

A Széchenyi fürdőben is megfordultak a koronavírussal fertőzött turistalányok

Bors

Létrehozva: 2020.03.04.

Forrás: MTI

Mint azt kedden megírtuk, Magyarországon is járt az elmúlt napokban az a két fiatal diáklány, akinél koronavírust mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok. Mint később kiderült, nem is ketten, hanem négyen voltak: a négy barátnő Bécsből a Flix busz járatával érkezett Budapestre, hárman közülük megbetegedtek.

Kiderítették, hogy a buszon hogyan, milyen körülmények között utaztak, az utaslista már megvan, a pontos ülőhelyüket még várják. A nemzetközi előírásoknak megfelelően egyébként a fertőzöttektől két-két ülésnyi távolságra ülőket fogják ellenőrizni.

A lányok 2 napig tartózkodtak Budapesten, egy belvárosi lakást béreltek, de a tulajdonossal nem kerültek kapcsolatba, a kulcsot is borítékban kapták meg.  Az ingatlant a vendégek távozása óta ellenőrizték a népegészségügyi szakemberek.

Budapesten a diákok gyalog közlekedtek és mint kiderült, sokfelé jártak: megfordultak egy romkocsmában, palacsintázóban, patikában és a Széchenyi fürdőbe is váltottak jegyet.  A fürdő közölte, hogy már egy hete megerősítették a fertőtlenítési eljárásokat, az úszómedencék klórszintjét is megemelték, ami hatékony védekezés a koronavírussal szemben. Ugyanakkor a klórozás nélküli gyógyvízrész is olyan magas hőfokú, amit a vírus nem szeret.

Az ATV kérdésére Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg 29 infektológiai osztály van itthon, mindenhol adott az elkülönítés lehetősége, az pedig mindig változik, hogy egyidejűleg hányan tartózkodnak ott. Amikor a minta megérkezik, onnantól számít a gyanút megerősítő esetnek.

Az ATV Híradó információi szerint egy egri kórházba egy család került be koronavírus-gyanúval, egyik tagnak légzési nehézségei vannak. A tisztifőorvos elmondta, hogy ezt meg tudja erősíteni, tudnak róluk, viszont még nincs eredmény az esetükben.

Elindult a tájékoztató honlap

Szerdán elindult az a tájékoztató honlap, amely a koronavírussal kapcsolatos összes fontosabb információt tartalmazza. A koronavirus.gov.hu főoldalán két sorban is található számláló, az első sor a magyar fertőzöttek száma mellett mutatja a karanténban lévő emberek számát, illetve a vizsgált emberek számát is. Múlt héten egy ügyeleti központot is létrehoztak, ahol a nap 24 órájában fogadják a hívásokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai. A 06-80-277-455, illetve a 06-80-277-456 ingyenesen hívható telefonszámokra eddig 2347 hívás érkezett, a [email protected] címre pedig 748 megkeresés futott be.

Szerda este Orbán Viktor Facebook-videóban jelentette be, hogy két koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak Magyarországon.

* * *

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek