Aktuális

A válóperen derült ki, hogy nem is házasok

P. Zs.

Létrehozva: 2018.03.05.

<p>Anikó és Jenő 13 éve hiszik, hogy ők férj és feleség</p>

Papíron tulajdonképpen sosem volt feleség és férj egy magyar nő és egy román férfi, bár házasságot kötött 2004-ben. Két héttel az esküvőt követően ugyanis a nyíradonyi polgármesteri hivatalban törölték a frigyüket. Minderre akkor derült fény, amikor Anikó és Eugen – ma már Jenő – úgy döntött, hogy elválik.

Derült égből villámcsapásként érte őket a tény, és nem is alaptalan a félelmük, hiszen együtt indítottak vállalkozást és éltek 13 éven át. Ez alatt ki tudja, mennyi okirat-hamisítást követtek el tudtukon és akaratukon kívül.

– A házasságkötésnél nem véletlenül van két tanú, így utólag lehetne bizonyítani, hogy valóban megköttetett a frigy – mondta a Borsnak Igyártó Gyöngyi ügyvéd.

– Ha nem voltak a felek hivatalosan házasok, akkor a jog szerint élettársi kapcsolatban voltak, azaz váláskor nem 50-50 százalékban osztoznak, hanem a hozott arány dönt a vagyonmegosztásnál. Ebben viszont akár sérülhetnek is a felek jogai, ahogyan maga a tény sértheti az emberi méltóságukat, személyiségi jogaikat is.

Emiatt beperelhetik egymást, de az önkormányzatot is közigazgatási jogkörben okozott kár miatt. És még csak el sem évült a dolog, mert attól fogva, hogy tudomást szereztek róla, egy évig még a per mellett dönthetnek.

A 24.hu-nak a férj, Eugen Pop, azaz Pap Jenő, aki 2011-ben felvette a magyar állampolgárságot, ráadásul azt is elmondta, hogy 2005-ben még szólt is neki egy román hivatalnok, hogy nincs lepecsételve az anyakönyvi kivonata. Ezt pótolták az önkormányzatnál, ahol elnézést is kértek, de arról nem szóltak egy szót sem, hogy nem is házasok. Bár emlékei szerint azt is mondták: sok hasonló eset lehet még.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek