Tele van a konyhánk mérgező vegyületet tartalmazó étellel, amiről nem is hinnénk, mennyire veszélyes. A sárgabarack magját például hiába szeretjük az erkélyen szárítás után nassolni, habzsolni azt sem ajánlott.
Szerecsendió, krumplicsíra, kesudió, meggy- és szilvamag – konyháinkban megszokottak, de csak körültekintően szabad fogyasztani ezeket. Komoly gond persze csak akkor van, ha nagy mennyiségben jutnak a szervezetünkbe, akár halállal is végződhetne a kóstolásuk. Szerencsére azonban olyan keserűek, hogy normális körülmények között senki sem tudná halálos dózisban elfogyasztani, mert sokkal kellemetlenebb a legyűrésük.
Előírás szerint érlelik
Sok olyan ételről, amit mindennap fogyasztunk, nem gondolnánk, hogy egyébként nagyobb mennyiségben mérgező lenne. Az egyik közkedvelt nassolnivaló a sárgabarackmag, amit boltokban is megvehetünk, de nem ritka, hogy a nyári melegben erkélyen, teraszon kiterítve magunk szárítjuk. Ez azonban egyáltalán nem veszélytelen.
– A feldolgozatlan sárgabarackmagban amigdalin fordul elő, amely egy ciántartalmú glikozid. Ez még önmagában nem lenne veszélyes, de a rágás során ez az anyag hidrogén-cianiddá, régies nevén kéksavvá bomlik fel, ami rendkívül mérgező az emberre – figyelmezteti a Borsot a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih). Az Európai Bizottság kilogrammonként 20 mikrogrammban határozta meg a hidrogén-cianidra vonatkozó maximális értéket – tehát a barackot eszerint kell előállítani –, ugyanis ez az a határ, amely még nem károsítja a szervezetet. Tehát a sárgabarack magját ehetjük, de nem sokat, a mennyiségre kell figyelnünk.
Az öreg gumókkal vigyázni kell
Nem véletlenül kell nagyon alaposan megpucolnunk a krumplit: a maghoz hasonlóan a kolompér csírája is mérges, bár igaz, ezt eleve nem szívesen ennénk meg erősen kesernyés és fanyar íze miatt.
– A krumpli csírája tartalmazhat egy szolanin nevű mérgező vegyületet. A közönséges burgonya gumóiban általában csak 0,002–0,01 százalék közötti szolanin van, ekkora mennyiség emberre és állatra még egyaránt ártalmatlan. Mérgezés veszélye csak éretlen, zöld vagy öreg, kicsírázott krumpli esetében van, amit főleg világos helyen tároltak, mert az ilyen burgonya szolanintartalma már elérheti a 0,06 százalékot – figyelmeztet a hatóság. Még több a mérgező anyag magában a krumpli csírájában, így azt semmiképp sem ajánlatos megkóstolni.
Nyerset már nem lehet kapni
A nyers kesudió is halálos lehet. Szerencsére ilyet kereskedelemben nem lehet kapni, tehát szinte lehetetlen hozzájutni. Amit „raw”, azaz nyers kesudióként árulnak, az is hőkezelt termék, így már teljesen ártalmatlan. Ez a fajta csupán abban különbözik a többitől, hogy nem pörkölt, illetve sózott.
A szerecsendió erős illatának és nagy mennyiségben émelyítő ízének köszönhető, hogy nem tudunk belőle annyit elfogyasztani, hogy az ártalmas legyen. Ezeken az élelmiszereken kívül a mákkal is érdemes óvatosan bánni, mivel a mákmag a kábító hatású morfint és narkotint is tartalmaz. A Nébih kiemeli: a víz is lehet ártalmas a szervezetre: ha egyszerre sokat iszunk, a szervezet nátriumháztartása felborul, ami halálhoz vezet.
Vigyázzon a gyümölccsel is!
Furcsán hangzik, de a gyümölcssalátával is érdemes vigyázni: nem magával a gyümölccsel van a baj, hanem ha azzal a késsel vágják fel, amivel előtte húst szeltünk. A nyers csírákon megtelepedő szalmonella és E. coli nincs túl jó hatással az emésztésünkre. A félig átsütött húsokat, nyers tojást is jobb a nyári melegben kerülni, ezek okozzák a legtöbb ételmérgezést.