Aktuális

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatója: Minden korosztályban vannak gyógyultak

Címkék
koronavírus

Bors

Létrehozva: 2020.04.15.

<em>Cikkünk folyamatosan frissül. </em>

Az operatív törzs ülését követően tájékoztatót tart.

Semmilyen kesztyű nem helyettesíti a kézmosást

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy egy egész nap viselt kesztyű ugyanazt a szennyeződést viszi tovább, amit el akarunk egyébként kerülni. Minden esetben nagyon fontos a kézmosás, és fertőtlenítés - tette hozzá. Semmilyen kesztyű nem helyettesíti a kézmosást.

Még mindig az alsó harmadban van Magyarország a halálozás tekintetében az uniós országok között

Müller Cecília egy másik kérdésre azt mondta, hogy még mindig az alsó harmadban van Magyarország a halálozás tekintetében az uniós országok között. Nincs semmilyen korlátozás azon betegek körében a tárgyak bevitele tekintetében, akik koronavírussal fertőzöttek - mondta az országos tisztifőorvos. 

Müller Cecília: Egyelőre a járvány kezelése hetek óta megfelelő

Müller Cecília szólt arról is, hogy azokban az intézményekben, ahol megjelent a vírus, ott már jelen vannak a járványügyi szakemberek. A kórházak felkészüléséről azt mondta, hogy ez nem egy hirtelen lépés, mert hetek óta megy a folyamatos felkészülés. Az országos tisztifőorvos szerint mindennek a célja, hogy a szükséges kapacitás a rendelkezésre álljon, ha nagyszámú megbetegedés lép fel az országban.

– Egyelőre a járvány kezelése hetek óta megfelelő, mert az emelkedésszám arról tanúskodik, hogy betartjuk a korlátozó intézkedéseket, és abban a reményben vagyunk, hogy ez így is marad – tette hozzá.

De soha nem lehet tudni, hogy mikor történik nagyszámú megbetegedés.

Senki nem marad ellátatlanul, ha szüksége van ellátásra – mondta Müller Cecília. Együttműködést kért a kórházi vezetőktől az ágyak felszabadítása kapcsán.Egyik-másik európai országban példa nélküli helyzet alakult ki -tette hozzá. Mindenképpen szeretnénk ezt elkerülni - mondta az országos tisztifőorvos.

A hazabocsátásnak orvosszakmai döntésnek kell lennie

Müller Cecília szólt arról is, hogy a házi szociális ápolás, és az otthoni szakápolói rendszer is segíthet azoknak, akiket most elengednek a kórházakból. Április 19-re kell elkészülnie a kórházi ágyak felszabadításának - mondta az országos tisztifőorvos. Ha egy megyén belül több intézmény van, akkor a helyi sajátosságoknak megfelelően, akkor ezek az intézmények együtt dönthetnek a kiállítandó ágyszámok felállításáról -tette hozzá. – A hazabocsátásnak orvosszakmai döntésnek kell lennie– hívta fel a figyelet Müller Cecília.

Továbbra is veszélyben vannak a krónikus betegek

Müller Cecília arról beszélt, hogy 1572-re nőtt a fertőzéssel azonosítottak száma, és ezzel egyidejűleg a meghaltak száma is 134-re nőtt. A meghaltak mindegyike krónikus betegségben szenvedett. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a fertőzés továbbra is a krónikus betegek számára jelent kockázatot.

Már több gyógyult van, mint amennyien meghaltak

Müller Cecília örömtelinek nevezte, hogy 70-en távoztak gyógyultan, így már több gyógyult beteg van, mint ahányan meghaltak.

A tisztifőorvos szólt arról is, hogy az ellenőrzések során konzultációra is lesz lehetőség. Együttműködést kért az intézményektől az országos.

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a hazai járvány tetőzése után az emelkedés ritmusában fog csökkeni a betegségek száma.

– A gyógyult betegek az összes korosztályból kikerülnek – tette hozzá.

Folymaatosak az ellenőrzések az idősotthonokban

Az idősotthonokban továbbra is folyamatosak az ellenőrzések - mondta Müller Cecília. Ezeknek a célja, hogy az intézmények maradéktalanul felkészültek-e a koronavírus-járványra.

Így dolgozzanak a társasházak kezelői

Müller Cecília elmondta, hogy távoktatás keretében oktatják azokat az orvosokat, akik később esetleg intenzív ellátásban vesznek részt. A társasházak kezelőitől fokozott takarítást kért az országos tisztifőorvos.

Egy hatósági házi karanténban lévő magyar állampolgár megpróbálta elhagyni az országot

Kiss Róbert elmondta, hogy egy magyar állampolgár, aki hatósági házi karanténban volt megpróbálta a repülőtéren keresztül elhagyni az országot. Ellene eljárás indult. 385 rendőri intézkedés volt Budapesten kedden a kijárási korlátozás miatt. A határokon Tompánál, Röszkénél és Ártándnál a teherforgalom tekintetében van kisebb fennakadás.

Elhagyja az országot a 14 iráni rendbontó

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy jelentős mennyiségű szállítmány érkezett kedden a Liszt Ferenc Repülőtérre. Szólt arról is beszélt, hogy döntöttek arról, hogy csütörtökön 11 iráni főt küldenek haza, majd április 23-án újabb három fő hagyja el az országot. Ők voltak akik rendbontó magatrtást folytattak a Dél-pesti centrumkórházban.

Ők követik el a súlyosabb szabályszegést a kijárási korlátozás esetében

Kiss Róbert a Ripost kérdésére elmondta, hogy a rendőrség naponta értékeli a kijárási korlátozással kapcsolatos helyzetet. Megfelelő a rendőri létszám jelenleg - tette hozzá. Amennyiben negatív tendenciát tapasztalnak valahol, akkor dinamikusan lépnek. Kiss Róbert elmondta, hogy a kijárási korlátozás esetében a súlyosabb szabályszegést inkább a fiatalok követik el, de több pozitív tapasztalata is van a rendőrségnek.

Nincs semmilyen veszélyben a lakosság ellátása

Megállt a felvásárlási roham, és a rendészeti oldalról mindent megtettek, hogy a lakosság ellátása ne kerüljön veszélybe - mondta Kiss Róbert. Az idősek vásárlási korlátozása tekintetében az önkormányzatok jogszerűen járnak el, ha ezen a területen korlátozásokat vezetnek be - tette hozzá. 

* * *

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek