<p>Egy kispesti cukrászdában kendermagfagyit árulnak. A vásárlásra csalogató felhívás szerint a fagyinak marihuánaíze van, de fogyasztása nem okoz kábulatot, miután az alapanyagából kivonták a THC-t.</p>
Forrás: Fejér Bálint
– Nagy verseny folyik a fagylaltalapanyagot gyártó cégek között, igyekeznek mindig valami újat kitalálni, így kezdték el gyártani ezt az ízt. Nálunk nagy sikere van. Az idősebbek „már csak azért” is kipróbálják, a fiatalok pedig bulinak tartják – mondta a Borsnak a cukrászda üzletvezetője, Nagy Pál. – Egy hetvenes éveiben járó házaspár volt a legidősebb kendermagfagyi-vásárlónk. A fagyit itt helyben gyártjuk hántolt kendermagból, barna cukorból, kakaóbabból, és még gluténmentes is.
Az üzletvezető szerint a fagyi egészségre ártalmatlan, a fiatalok között azonban vannak, akiknél érvényesül a placebohatás, vagyis azt hiszik, a fagyitól kábult állapotba kerültek.
– Mi édesszájúak vagyunk, nekünk kicsit kesernyés az íze – mondja Mária és Józsi, miután megízlelték a kendermagfagyit.
– Lehet kapni kannabiszízű nyalókát és üdítőt is, így az, hogy a kendermagot használják alapanyagnak valamihez, nem újdonság. Nem hiszem, hogy ez veszélyt jelentene a fiatalokra, vagy kábítószerezésre ösztönözné őket, de azt hiányolom, hogy az ilyen termékek mögül hiányzik az igazi kábítószer-használattal összekötött felvilágosító tevékenység, amelyet ki lehetne használni – magyarázta Bánfai Károly pszichológus.