Aktuális

Csak éjszakai műszakban dolgozhat, mert kollégái nem bírják elviselni a szagát

Bors

Létrehozva: 2017.02.20.

Egész életében testszagától szenved egy brit nő, akinek állandóan rothadó halszaga van. A 36 éves Kelly régebben naponta kétszer átöltözött és akár négyszer le is fürdött, hogy elűzze a kellemetlen szagokat, de semmi nem használt. Kollégái panaszkodása miatt főleg éjszakai műszakba osztották be az ápolónőként dolgozó nőt, hogy minél kevesebbet legyen a többi ember közelében.

– Mikor megismertem Kellyt, olykor rosszul lettem a szagától. Mikor összeköltöztünk, még éreztem a testszagát, de egy idő után már nem zavart – ezt a nő 46 éves férje mesélte a Daily Mailnek, aki elviselhetetlen bűze ellenére is kitart felesége mellett.

A 36 éves nő hivatalos nevén Trimetilaminuria-szindrómában szenved – hétköznapi nevén Halszag-szindróma –, ami egy genetikailag öröklött anyagcserezavar, ami azt jelenti, hogy a beteg szervezete nem képes lebontani a bizonyos élelmiszerekben megtalálható trimetilamin nevű vegyületet. Mivel ennek koncentrációja megemelkedik a testben, és izzadság, vizelet, valamint lehelet formájában távozik onnan, undorító szagot áraszt. 

Kelly már tinédszerként orvoshoz fordult, de ők sem tudtak segíteni rajta. Egészen 2015-ig kellett várnia a diagnózisra.

– Azelőtt tűzforró víz alatt zuhanyoztam, vörösre dörzsöltem a bőröm, hogy elmúljon ez a szag – mondta el a nő, aki mióta tudja, mi okozza erőteljes testszagát, speciális, a bőrére kifejlesztett krémmel keni magát, bár végleg sosem szabadul meg a kellemetlen testszagoktól, mivel a halszag-szindróma gyógyíthatatlan betegség.

Léteznek költséges és bonyolult módszerek, amikkel lehet enyhíteni a tüneteket, de általában erre nagyon kevés betegnek van lehetősége, ráadásul teljesen semmilyen módszer sem képes meggátolni a bűzt. Komoly diétával és antibiotikumos kezeléssel némileg enyhíthető a kellemetlen szag, de mivel az ember rohadt halhoz, fekáliához vagy szeméthez hasonló szagot áraszt, szinte képtelen szorosabb emberi kapcsolatokat kialakítani, ami súlyos depresszióhoz vezet. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek