Forrás: Shutterstock
A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják. Tavasszal gyűjthető. Egy-egy tőről csak a levelek egy részét szedje le, hogy a következő években is legyen medvehagyma- utánpótlás.A népi orvoslás a medvehagymát felső légúti megbetegedések megelőzésére, a kialakult hurut csökkentésére és emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
Rendszeres fogyasztása tavaszi fáradtság ellen és a téli vitaminhiány-pótlására is kiváló, igazi C-vitamin-bomba, A-, B1- és B2-vitamint, magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Vér-, gyomor- és béltisztító hatású. Étvágyfokozó, emésztést serkentő, puffadásgátló. Vérnyomáscsökkentő, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.
Külsőleg: borogatásként, lemosásként jótékony hatású gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrűek óvatosan használják, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet. Ilyen esetben használata felfüggesztendő!
Fogyasztása: a vitamintartalom nyersen fogyasztva érvényesül a legjobban. Készíthet belőle pesztót, teheti vajas kenyérre, salátákhoz, levesekbe, tésztaételhez, pogácsára, sajt- és túrókrémbe.
Jó tudni: levele hasonlít erősen mérgező növények, például a gyöngyvirág vagy a kikerics leveléhez! Azonosításában segíthet, ha a levelet megdörzsöli, az illata erősen fokhagymás.