Aktuális

Ezért a medvehagyma a legjobb tavaszi vitaminbomba

Bors

Létrehozva: 2020.03.22.

Forrás: Shutterstock

A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják. Tavasszal gyűjthető. Egy-egy tőről csak a levelek egy részét szedje le, hogy a következő években is legyen medvehagyma- utánpótlás.A népi orvoslás a medvehagymát fel­ső légúti megbetegedések megelőzésére, a kialakult hurut csökkentésére és emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

Rendszeres fogyasztása tavaszi fáradtság ellen és a téli vitaminhiány-pótlására is kiváló, igazi C-vitamin-bomba, A-, B1- és B2-vitamint, magnéziumot, vasat és cinket  tartalmaz. Vér-, gyomor- és béltisztító hatású.  Étvágyfokozó, emésztést serkentő, puffadásgátló. Vérnyomáscsökkentő, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.

Külsőleg: borogatásként, lemosásként jótékony hatású gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrűek óvatosan használják, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet. Ilyen esetben használata felfüggesztendő!

Fogyasztása: a vitamintartalom nyersen fogyasztva érvényesül a legjobban. Készíthet belőle pesztót, teheti vajas kenyérre, salátákhoz, levesekbe, tésztaételhez, pogácsára, sajt- és túrókrémbe.

Jó tudni: levele ha­sonlít erősen mérgező növények, például a gyöngyvirág vagy a kikerics leveléhez! Azonosításában segíthet, ha a levelet megdörzsöli, az illata erősen fokhagymás.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek