A görögdinnye szezonja júliustól-szeptemberig tart, kiváló és finom hűsítő a meleg nyári napokon. Gazdag vitaminban: tartalmaz A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént. Kevés kalóriát, zsírt, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, kitűnő alapanyaga a diétáknak.
Tarthatunk kifejezetten görögdinnye-diétát. Nem kényszerít koplalásra, kalóriaszegény, de laktató és tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat. A diéta ideje alatt kiegészíthetjük sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel. A gyümölcs magja is gyógyhatású. B-vitaminban gazdag, tartalmaz vasat, kalciumot, cinket. Ha a dinnyeevés közben nyeljük le a magokat, akkor a gyógyhatásai nem érvényesülnek, érdemes megőrölve salátára szórni, vagy egyszerűen csak jól összerágni.
A magjából készített gyógytea vese- és cukorbetegek részére ajánlott: őröljünk meg 3-4 evőkanál dinnyemagot, áztassuk 2 liter vízbe 15 percig, majd szűrjük le.