Mélyen bele kell nyúlnia a pénztárcájába annak, aki idén diót szeretne vásárolni karácsonyra. Az árak nagyon megugrottak, kilogrammjáért akár 3–4 ezer forintot is elkérhetnek a kereskedők. De mi is állhat ennek a hatalmas drágulásnak a hátterében? Egy kártevő a felelős ezért, a dióburok-fúrólégy. Ez az állat a dió zöld burkába rakja a petéit, amik, miután kikeltek, elkezdik rágni a gyümölcs belsejét. Ettől a termés fekete színű lesz, ráncossá és ragacsossá válik a héja, és idő előtt lehullik a földre.
– Szerencsére van kiút ezek ellen a nagyon szívós kártevők ellen, az eddig kísérletként használt ellenszer már idén is ígéretesnek bizonyult. Az ellenszert az tudja alkalmazni, akinek magas a szaktudása, elegendő a tőkéje és korszerű technológiával rendelkezik – mondta a Borsnak Apáti Ferenc, a Fruitveb elnöke.
A szakértő azt tanácsolja, hogy aki nem engedheti meg magának a drága feles diót, a karácsonyi bejglibe a törött dió is tökéletes alapanyag, ami megmaradt az évek óta tartó olcsóbb áron. Amit viszont egyáltalán nem ajánl az az, hogy a boltokban megjelenő diópótló termékeket használják az ételekhez, mert ezek sem ízben, sem alapanyagban nem hasonlítanak az eredeti gyümölcsre.