Aktuális

Itt a hazai dinnye: csakugyan finomabb, mint a külföldi?

Bors

Létrehozva: 2018.06.28.

<p>Kikerült a diszkontüzletek polcaira a magyar dinnye, amely idén a vártnál korábban ért be a kedvező időjárás miatt. A minőségtől nem kell félnünk: a termelők elégedettek.</p>

Nyár végéig bőséges

Mostantól folyamatosan szállítják a hazai árut a piacokra és a boltokba. Egészen augusztus végéig el leszünk látva a lédús gyümölccsel.

– A magyar görögdinnye több ütemben érik, a két legnagyobb a békési és a szabolcsi. Előbbi került most a piacra, míg utóbbit majd csak augusztusban kóstolhatjuk meg. Nyár végéig biztosan nem maradunk görögdinnye nélkül – mondta lapunknak Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivője. – Az első nagyobb adag jövő héten várható, akkor már mindenhol találkozhatunk a hazaival. Most még 190, de néhol már 150 forintért is kaphatunk egy kilót, viszont az ár majd valamennyivel lejjebb fog menni – tette hozzá a szóvivő, aki arra figyelmeztet, hogy ne kergessük az árakat, ugyanis az olcsóság silány minőséget is jelenthet.

Árulkodik a sárga folt

A nem megfelelő higiéniai feltételek miatt már nem lehet lékelni a dinnyéket, helyette a szeletelés és fóliázás jött divatba. Sokan a kopogásra esküsznek. A tapasztaltak szerint akkor jó a dinnye, ha erős kongó hangja van. A szakértő azonban mást mond: tapogassuk meg az aljánál. Ha nagyon gödrös a dinnye, akkor valószínűleg szakad a belseje, ezért jobb, ha a feszes héjat keressük, és figyelünk arra, hogy súlya is legyen. Egy tízkilós dinnye ehető része csupán öt-hét kiló. 

Buherálják a magokat

Nem tévedünk sokat, ha azt mondjuk, hogy a meleg és a napfény a finom dinnye titka, azonban a termeléstől és a fajtától is függ az íz. A termelők úgy változtatják a dinnyéket, ahogy a kereslet azt elvárja. Ez azt jelenti, hogy a vetőmagcégek folyamatosan figyelemmel követik az eladásokat, és ez alapján kísérletezik ki azokat a magokat, amelyekből nagyobb, vagy éppen kisebb, édes vagy mag nélküli dinnye lesz. Nem érdemes megjegyezni a fajták nevét, mivel ezek pár év alatt kimehetnek a divatból, helyette pedig jön egy újabb.

Hűtőben a helye!

A dinnye akkor a legfinomabb, ha frissen van felvágva, de ha akkorát veszünk, amit nem tudunk egyszerre megenni, akkor tegyük hűtőbe. Vágjuk apró darabokra, és tegyük zárható dobozba, így pár napig még biztosan finom lesz.

Fekete a kedvenc

A piacokon még keresgélnünk kell a magyar dinnyét, de egy-egy termelő már büszkélkedhet vele. Az egyik fővárosi piac árusától, Bogdány Istvántól megtudtuk: a vásárlók inkább a darabokat viszik, és noha még nincs, de a legjobban a fekete héjú, mag nélküli görögdinnyét keresik. 

– A kisebb fajta dinnye a legjobb, mert annak akár a héját is megehetjük annyira édes – magyarázta. 

Most 190-200 forint körül juthatunk hozzá országszerte, de az útszéli árusok már most igyekeznek ennél ol­csóbban adni. 

Lőrinc belepisil 

A néphiedelem szerint Lőrinc belepisil a dinnyébe, vagyis a szeptember 5-ei Lőrinc-nap után már nem jó a dinnye minősége. E nap időjárásából az őszre is következtetnek: ha szép, tiszta az idő, akkor napfényes ősz lesz, jó borterméssel. 

Ne dobja ki a héját!

Kóstolta már a savanyított görögdinnyehéjat? Igazi különlegesség.

Hozzávalók: 1 görögdinnye héja, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, fél teáskanál mustármag, 1 l víz, 1 ek só.

Elkészítése: Forralja fel a sós vizet. A héj sötétzöld külső részét hántolja le, vágja csíkokra, és állítsa a darabokat az üvegbe. Tegye hozzá a kaprot, a mustármagot és a fokhagymát. Öntse bele a felforralt vizet, majd légmentesen zárja le. Ezután jöhet a nedves dunszt egy negyedórára, és miután kihűlt, mehet a hűvös spejzba.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek