Aktuális

Két koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon – az egyikük nem tartotta be SOTE óvintézkedéseit

Bors

Létrehozva: 2020.03.04.

Megvan az első két fertőzött beteg Magyarországon – jelentette be Orbán Viktor Facebook-oldalán. A két Magyarországon tanuló iráni diákot a Szent László kórházba szállították, jelenleg tünetmentesek.

Operatív törzs. Helyzetjelentés // Operational Group. Situation report

Operatív törzs. Helyzetjelentés // Operational Group. Situation report

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, March 4, 2020

Az operatív törzs áttekintette a védekezéshez szükséges feltételek meglétét. A szükséges számú kezelőszemélyzet: ápolók, orvosok rendelkezésre állnak és felkészültek, a védekezéshez szükséges technikai eszközök: maszkok, egyebek is rendelkezésre állnak és a helyzet kezeléséhez szükséges jogszabályok is alkalmasak arra, hogy az eljárásban résztvevők el tudják végezni a munkájukat – jelentette ki Orbán Viktor.

Mától kezdődve a védekezés szakaszába léptünk

– folytatta a miniszterelnök, aki napi helyzetjelentést ígért.

Szlávik János osztályvezető főorvos a bejelentés utáni rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a diákok jelenleg orvosi felügyelet alatt állnak, mindkét diák jó állapotban van, de a biztonságuk érdekében izolálták őket. Azt még vizsgálják, hogy hogyan kapták meg a betegséget, és merre jártak Magyarországon. Addig izolációban maradnak, amíg teljesen fel meg nem gyógyulnak. A diákok fertőzöttségét szerdán állapították meg. Az egyikük házastársát, a másikuk barátnőjét is izoláció alá vonták. 

Az Index információi szerint az egyik koronavírus-fertőzött a Semmelweis Egyetem (SOTE) gyógyszerész karának hallgatója, míg a másik a győri egyetemre jár.

A SOTE sajtóosztálya szerint minden kérdéssel az operatív törzset kell keresni. A két iráni a hazájukból tért vissza Magyarországra (az ATV információi szerint február 22-én), valószínűleg az iráni újévet ünnepelték otthon. Az egyik diák maga jelentkezett a szűrésre, mert kíváncsi volt, hogy megfertőződött-e másikuk csak ezt követően végeztette el a tesztet. Az iráni diákok pontos útvonalának feltérképezése (hasonlóképp a Prágában koronavírussal diagnosztizált diáklányok esetéhez) jelenleg is zajlik.

A Széchenyi fürdőben is megfordult (és Prágában karanténba került) turistalányokon kívül még egy fertőzött, egy 71 éves román férfi is áthaladt az országon, ő Nagylaknál lépett ki a határon, és busszal érkezett az olaszországi Lombardiából.

SOTE: az egyik fertőzött nem tartotta be az óvintézkedéseket

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Facebook-oldalán a következő közlemény jelent meg:

“A két magyarországi koronarvírusos közül, az egyik egy negyedéves iráni gyógyszerész hallgató, aki sajnos nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett. A hallgató egy hétig járt gyakorlatokra, egy 16 fős angol évfolyamra. Jelenleg a Szent László kórházban van karanténban elkülönítve. Azok a hallgatók, akik kapcsolatban voltak a fertőzött személlyel, kötelező oktatási szünetüket fogják tölteni az óvintézkedések végett - a tudás elsajátításához szükséges oktatási anyagot, az egyetem interneten biztosítja ezen hallgatóknak.”

* * *

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek