Aktuális

Kínos a kávéfőző, folyik a pálinka a magyar lagziban

Bors

Létrehozva: 2018.06.30.

Az esküvői szezon kellős közepén járunk. A menyegző senkinek sem egyszerű feladat: az ifjú párnak és a násznépnek is okoz fejtörést, csak éppen más szempontból. Mi legyen a menü? Milyen innivalók legyenek? Mit vigyen ajándékba a vendég a párnak? Kis magyar lagzikörkép.

Gyűlölt ajándékok

Kávéfőző, pohár- és étkészlet, sorsjegy, ágynemű – ha nem szeretnénk, hogy a friss házasok kínosan mosolyogjanak, ezeket a nászajándékokat elfelejthetjük. A KártyaPláza.hu friss felmérése szerint ugyanis ezeket utálják a legjobban a magyar párok. „Mi két pezsgőspohárszettet is kaptunk. Sosem fogjuk elővenni, nem is szeretjük a pezsgőt” – mondta a Borsnak a tavasszal házasodott budapesti Rebeka.

Alkudoznak

A szállásadók kétharmada tapasztalja, hogy megpróbálkoznak az alkudozással a párok. Tízből csupán egy lehetséges esküvői helyszínen mondták azt, hogy soha nem kíséreltek meg náluk egy kis kedvezményt kicsikarni a cehből. Az ügyeket jellemzően közösen intézik a jegyesek, ha mégsem, akkor tipikusan a menyasszony veszi kézbe a dolgokat. 

Eladó a menyasszony

A házasulandók 60 százaléka számít az ajándékok mellett pénzre is. A KártyaPláza.hu adatai szerint a párok egyharmada 10-20 ezer forintot remél egy vendégtől, de a násznép sokszor bőkezűbb, mint amire számítanak, a résztvevők 43 százaléka 20–30 ezer forint közötti összeget tesz a borítékba. 

Kupicaözön

Hiába, pálinkás nemzet vagyunk! A Szallas.hu hozta nyilvánosságra a héten a felmérését, miszerint az italok közül a pálinka fogy legjobban a magyar esküvőkön. Réka, aki két éve házasodott, azt mesélte, hogy már a főétel előtt rá kellett szólniuk a pincérekre, hogy kevesebb pálinkát vigyenek bizonyos asztalokhoz. – Néhányan már a leves után azzal dicsekedtek, hogy nyolc körön túl vannak, és nem akartuk, hogy túl hamar elboruljanak – idézte fel. A második helyen holtversenyben a bor és a sör áll. 

Leves, nyakleves, potty

Csókok mellett gyakran pofonok is elcsattannak. Előfordult, hogy az újdonsült feleség kevert le egyet a férjének, de a vendégek is egymásnak esnek olykor. – Egy alkalommal a friss házasok úgy összekülönböztek az éjszaka fo­lyamán, hogy végül külön szobában hajtották álomra a fejüket – mondta Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketingmenedzsere. Volt, amikor a kórházban ért vé­get a buli: a menyasszonyrablás után az arát a földre ejtették.

Éjfélkor káposzta

Bár a legtöbb esküvőn éjfélre már dugig eszik magukat a vendégek a klasszikus húsleves, pörkölt, sültestál, aprósüti, torta menüsortól, a magyar hagyományosan szereti még tovább feszíteni a húrt (meg a nadrág derekát). A lakodalmak felében töltött káposzta az éjféli menü, a bulik egyötödén hidegtálakat tesznek ki, minden tizedik esküvőn pedig már éjfélkor elkezdik a morzsapartit, vagyis a vacsora maradékát szolgálják fel.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek