Az esküvői szezon kellős közepén járunk. A menyegző senkinek sem egyszerű feladat: az ifjú párnak és a násznépnek is okoz fejtörést, csak éppen más szempontból. Mi legyen a menü? Milyen innivalók legyenek? Mit vigyen ajándékba a vendég a párnak? Kis magyar lagzikörkép.
Gyűlölt ajándékok
Kávéfőző, pohár- és étkészlet, sorsjegy, ágynemű – ha nem szeretnénk, hogy a friss házasok kínosan mosolyogjanak, ezeket a nászajándékokat elfelejthetjük. A KártyaPláza.hu friss felmérése szerint ugyanis ezeket utálják a legjobban a magyar párok. „Mi két pezsgőspohárszettet is kaptunk. Sosem fogjuk elővenni, nem is szeretjük a pezsgőt” – mondta a Borsnak a tavasszal házasodott budapesti Rebeka.
Alkudoznak
A szállásadók kétharmada tapasztalja, hogy megpróbálkoznak az alkudozással a párok. Tízből csupán egy lehetséges esküvői helyszínen mondták azt, hogy soha nem kíséreltek meg náluk egy kis kedvezményt kicsikarni a cehből. Az ügyeket jellemzően közösen intézik a jegyesek, ha mégsem, akkor tipikusan a menyasszony veszi kézbe a dolgokat.
Eladó a menyasszony
A házasulandók 60 százaléka számít az ajándékok mellett pénzre is. A KártyaPláza.hu adatai szerint a párok egyharmada 10-20 ezer forintot remél egy vendégtől, de a násznép sokszor bőkezűbb, mint amire számítanak, a résztvevők 43 százaléka 20–30 ezer forint közötti összeget tesz a borítékba.
Kupicaözön
Hiába, pálinkás nemzet vagyunk! A Szallas.hu hozta nyilvánosságra a héten a felmérését, miszerint az italok közül a pálinka fogy legjobban a magyar esküvőkön. Réka, aki két éve házasodott, azt mesélte, hogy már a főétel előtt rá kellett szólniuk a pincérekre, hogy kevesebb pálinkát vigyenek bizonyos asztalokhoz. – Néhányan már a leves után azzal dicsekedtek, hogy nyolc körön túl vannak, és nem akartuk, hogy túl hamar elboruljanak – idézte fel. A második helyen holtversenyben a bor és a sör áll.
Leves, nyakleves, potty
Csókok mellett gyakran pofonok is elcsattannak. Előfordult, hogy az újdonsült feleség kevert le egyet a férjének, de a vendégek is egymásnak esnek olykor. – Egy alkalommal a friss házasok úgy összekülönböztek az éjszaka folyamán, hogy végül külön szobában hajtották álomra a fejüket – mondta Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketingmenedzsere. Volt, amikor a kórházban ért véget a buli: a menyasszonyrablás után az arát a földre ejtették.
Éjfélkor káposzta
Bár a legtöbb esküvőn éjfélre már dugig eszik magukat a vendégek a klasszikus húsleves, pörkölt, sültestál, aprósüti, torta menüsortól, a magyar hagyományosan szereti még tovább feszíteni a húrt (meg a nadrág derekát). A lakodalmak felében töltött káposzta az éjféli menü, a bulik egyötödén hidegtálakat tesznek ki, minden tizedik esküvőn pedig már éjfélkor elkezdik a morzsapartit, vagyis a vacsora maradékát szolgálják fel.