Aktuális

Kövér porcsin, az ehető gyógynövény

Bors

Létrehozva: 2019.07.28.

Forrás: iStock

Út szélén, udvarban a talajon szétterülve található a pozsgás, húsos, fényes levelű, savanykásan sós ízű kövér porcsin. Sokan irtják, pedig ehető és számos gyógyhatással rendelkezik.

A kövér porcsin omega3 zsírsavakban (ami halolajban fordul elő) gazdag növény. Magas C- és E-vitamin-, béta-karotin-tartalmával immunerősítő. Antioxidánsai lassítják az öregedést. Vértisztító, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő. A népi gyógyászatban a húgyúti betegségek, gyulladások és a szív- és érrendszeri betegségekre alkalmazzák. Jótékonyan hat a koleszterin- és a vércukorszintre, szívproblémák, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Hatásos fejfájás, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.

Gyűjtés: a leveleit és fiatal hajtásait virágzás előtt egész nyáron gyűjthetjük.

Külsőleg: bőrnyugtató, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Sebek, fekélyek, ekcéma, égési sebek gyógyítására és izomgörcsök fellazítására használatos. Enyhíti az aranyér tüneteit.

Fogyasztása: szárítva el­veszti értékes íz- és zamatanyagait, ezért nyersen fogyasszuk. Tehetjük salátákhoz, paradicsomsalátához kiváló.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek