Forrás: iStock
Út szélén, udvarban a talajon szétterülve található a pozsgás, húsos, fényes levelű, savanykásan sós ízű kövér porcsin. Sokan irtják, pedig ehető és számos gyógyhatással rendelkezik.
A kövér porcsin omega3 zsírsavakban (ami halolajban fordul elő) gazdag növény. Magas C- és E-vitamin-, béta-karotin-tartalmával immunerősítő. Antioxidánsai lassítják az öregedést. Vértisztító, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő. A népi gyógyászatban a húgyúti betegségek, gyulladások és a szív- és érrendszeri betegségekre alkalmazzák. Jótékonyan hat a koleszterin- és a vércukorszintre, szívproblémák, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Hatásos fejfájás, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.
Gyűjtés: a leveleit és fiatal hajtásait virágzás előtt egész nyáron gyűjthetjük.
Külsőleg: bőrnyugtató, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Sebek, fekélyek, ekcéma, égési sebek gyógyítására és izomgörcsök fellazítására használatos. Enyhíti az aranyér tüneteit.
Fogyasztása: szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, ezért nyersen fogyasszuk. Tehetjük salátákhoz, paradicsomsalátához kiváló.