A brit újságíró tudni akarta, milyen az íze. Ha már olyan nagyon egészséges. Állítólag.
Új őrület terjedt el az utóbbi években a gazdagok és szépek között Amerikában (hol máshol?): a méhlepényevés. Hívei állítják, hogy a placenta fogyasztása enyhíteni tudja a szülés utáni depresszió tüneteit a friss édesanyáknál, és energiával is fel tudja tölteni a terhesség és szülés miatt lemerült szervezetüket.
A méhlepényt ehhez többnyire megszárítják és kis „tablettákká” darabolják. Vannak azonban bátrak, akik úgy veszik magukhoz, ahogy a baba megszületése után napvilágra kerül – persze nem nyersen. Közéjük állt egy férfi, a brit Guardian újságírója, Nick Baines is, aki kisfia megszületése után vállalkozott a kalandra: egyszerűen tudni akarta, milyen az íze.
– Szemtől szemben egy friss és még meleg placentával már kevésbé voltam lelkes. A csoffadt húskupac nagyobb volt, mint amire előzetesen számítottam – mesélte.
Habár a méhlepény-fogyasztás megítélése finoman szólva is vegyes, és sokak számára változatlanul tabu, az interneten már receptek százai lelhetők fel, amik a placenta konyhai feldolgozására adnak ötleteket. Méhlepényes lasagne, pizza vagy épp smoothie is készíthető. Baines először az utóbbival próbálkozott, de beszámolója szerint az pont olyan ízű volt, amilyen szag volt a szülőszobán. Végül úgy döntött, tacót csinál.
„A megfőzött placenta tulajdonképpen egészen jó volt. A hús tartalmas volt, és volt benne valami marhás. Puha volt, és a Texas Barbecue-ra emlékeztetett” – írta.