Aktuális

Operatív törzs: Hatvanéves is van a gyógyultak között, ugyanakkor van olyan beteg, aki már két hete lélegeztetőgépen van

Bors

Létrehozva: 2020.03.22.

Forrás: YouTube

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Szent László kórházban jelenleg 49 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hetet intenzív osztályon.

A szakember a betegségről elmondta: a regisztrált fertőzöttek jelentős részét enyhe vagy közepes tünetekkel (köhögés, enyhe fulladás, láz, izom- és izületi fájdalmak) kezelik. Nagyjából a betegek húsz százalékánál alakul ki súlyosabb láz, és a betegség átlép súlyos stádiumba. Ezen betegek 10-14 nappal később jellemzően intenzív osztályra kerülnek, gépi lélegeztetésre szorulnak. Erről Szlávik János elmondta: a gépi lélegeztetés önmagában is rendkívül súlyos állapotot jelent. Van olyan koronavírusos beteg, aki például már két hete van lélegeztetőgépen.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy noha a vírust minden korosztály megkaphatja, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők a legveszélyeztetettebbek. Hazánkban az elhunytak átlagéletkora 69 év, az intenzíven fekvőké 66 év. Az életkor, valamint valamilyen már meglévő alapbetegség minden esetben tényező volt.

A gyermekeknél ritka a betegség súlyos lefolyása, a halál pedig extrém ritkának számít az egész világon. A legtöbb fiatal enyhe tüneteket érzékel, ugyanakkor pont ezért tudják észrevétlenül terjeszteni a vírust, továbbadni idősebbeknek is.

A hazai gyógyultakról is szó esett. Vasárnapig 16 gyógyultat tartanak nyilván Magyarországon, közülük kilencet a hét utolsó napján jelentettek be. Köztük nem csak fiatalabbak vannak, de negyven- sőt hatvanéves is.

Európa és a világ más országaihoz hasonlóan itthon is bevezették az otthoni gyógyulást. Mindez azt jelenti, hogy az enyhe tüneteket mutató betegek saját lakásukban, házi karanténban gyógyulhatnak. Természetesen ha az otthoni gyógyulás során a beteg állapota romlik, azonnal kórházba szállítják.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kérdésre felvetve elmondta: Magyarországon jelenleg még nincsenek gócpontok, így Mohácson sem. A fertőzés egyenletesen, szétszórva van jelen hazánkban. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ennek kapcsán megjegyezte: noha jelenleg továbbra sincs tervben kijárási tilalom bevezetése, ha esetleg valahol kialakul gócpont, ott elképzelhető, hogy kénytelenek lesznek emellett a lépés mellett dönteni.

* * *

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek