A szlovák agrártárca az elmúlt napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy ugyanazon márkájú termékből silányabb minőségű kapható a szlovák boltokban, mint a szomszédos Ausztriában. A Magyar Idők megkereste a magyar agrártárcát, ők tapasztaltak-e ilyet.
Röviden:
Igen.
Hosszabban:
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég 24-féle azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát hasonlított össze érzékszervi tulajdonságaik, összetételük és a jelölésük alapján.
Az édesipari termékek közül a közismert csokoládék mindenhol ugyanolyan minőségben kaphatók, de például:
– az ostyás Manner édességek esetében az osztrák mintákban az ostya állaga kedvezőbb volt
– a magyar Nutella kevésbé lágy és kidolgozott, mint az osztrák
– a marcipános Ritter Sportnál az étcsoki borítás nehezebben olvad a magyar esetében.
Italok közül a Coca-Cola esetében szembetűnő a különbség:
– a Magyarországon kapható változat illata kevésbé telt, kevésbé összetett
– a cukortartalma, ha kicsit is, de magasabb, és olcsóbb kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült.
A Nesquick kakaópornál a magyarban inkább az édes íz, az osztrákban a kakaó dominál
Ugyanígy jobbnak tűnt a Nébih felmérése szerint az osztrák Paula puding, Landliebe tejberizs, Actimel joghurt ital.
A legszembetűnőbb különbség a Knorr instant leveseinél volt. ezeknél bá az elnevezés ugyanaz, az íz teljesen más volt. Például az osztrák marhahúsleves kagylótésztával 60 gramm – a magyar 48 (bár elvileg mindkettő három adag) –, két százalékkal több benne a tészta, és kétszer annyi húsgombócot tartalmaz. Így ugyanakkora adagban ötödével sűrűbb, intenzívebb ízű levest fogyaszthat el, mint magyar szomszédja – írta a lap a Nébih vizsgálatára hivatkozva.
A Knorr Fix Carbonara spagettialapban pedig a magyar termék nem tartalmazott sajtot, miközben az osztrák mintában háromféle sajtot is talált a hatóság.