<p>Lázár chef idén Spanyolországban ünnepli a húsvétot. Ünnepi receptjeit osztotta meg az olvasókkal.</p>
Forrás: Kovács-Siklósi Melinda
Leves
Hozzávalók (4-6 főre):
20 dkg csicseriborsó
10 dkg póréhagyma felkarikázva
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 csomag petrezselyem felaprítva
20 dkg burgonya felkockázva
20 dkg sárgarépa vékony karikákra szeletelve
20 dkg tőkehalfilé
só, olívaolaj
1,5 liter víz kenyérkockák a tálaláshoz
Elkészítés (45 perc): ha nem konzerv csicseriborsót használunk, áztassuk be egy éjszakára. A tőkehal bőrét távolítsuk el, majd kockázzuk fel. Hideg vízben kezdjük el főzni a csicseriborsót és a halat. Ezután adjuk hozzá a vöröshagymát, a petrezselymet, a burgonyát, a sárgarépát és a póréhagymát. Sózzuk ízlés szerint, és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ez körülbelül húsz perc. Botmixerrel pürésítsük a levest. Egy másik serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk aranybarnára a fokhagymaszeleteket. Adjuk a leveshez, keverjük el, és még főzzük pár percig. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Főétel
Hozzávalók (4-6 főre):
50 dkg konzerv csicseriborsó
40 dkg spenót
3 szelet pár napos kenyér felkockázva
15 szem mandula
5,5 dkg paradicsomszósz
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 ek olívaolaj
2 ek vörösborecet
1 tk őrölt kömény
só, bors
spanyol füstölt fűszerpaprika
Elkészítés (30 perc): hevítsünk fel két evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, és adjuk hozzá a spenótot. Pirítsuk, amíg a levelek össze nem esnek, ekkor tegyük félre egy tálba. A serpenyőbe öntsünk még egy evőkanál olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a kenyérkockákat és a mandulát addig, amíg mindkét oldala aranybarna lesz. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, a köményt, és néhány percig pirítsuk. Tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a vörösborecetet és így turmixoljuk le. Még mindig ugyanabba a serpenyőbe, amivel eddig dolgoztunk, öntsük bele a lecsepegtetett csicseriborsót és a paradicsomszószt. Keverjük össze óvatosan és egy-két evőkanál vizet is adhatunk hozzá, ha úgy látjuk, hogy szükséges. A spenótot adjuk a paradicsomos csicseriborsóhoz és keverjük el. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor locsoljuk meg az ételt egy kis olívaolajjal és szórjunk rá fűszerpaprikát.
Desszert
Hozzávalók (24 darab fánkhoz):
3 dl víz
2 ek vaj
2 ek porcukor
1 citrom reszelt héja
egy csipet só
13 dkg liszt
1 mk sütőpor
4 darab tojás
700 ml napraforgóolaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
Elkészítés (45 perc + 2 óra pihentetés): a vizet, a vajat, a porcukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót egy lábosban kezdjük el főzni. Miután felforr, adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, és egy fakanállal folyamatosan kevergessük mindaddig, amíg össze nem áll a tészta és elválik az edény falától. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amikor már nem forró, de még meleg, keverjük hozzá a tojásokat egyesével. Addig keverjük, amíg teljesen össze nem áll, ha kell, használjunk robotgépet. Ezután pihentessük a tésztát legalább másfél-két órán keresztül. Egy mélyebb, sütésre alkalmas serpenyőben, közepes lángon hevítsük fel az olajat. Kanállal formázzunk kis gömböcöket a tésztából és óvatosan tegyük az olajba. A fánkok mindkét oldalát süssük szép aranybarnára. A kisült fánkokat papírtörlővel kibélelt tányérra helyezzük, hogy leitassuk róla a felesleges olajat. Porcukorral megszórva, azonnal tálalhatjuk.
Lázár chef spanyolországi húsvétjáról szóló élménybeszámolója ide kattintva olvasható.