Aktuális

Versenyt fut a halállal Klaudia

Ny. A.

Létrehozva: 2016.11.13.

Sürgős segítségre van szüksége a Wilson-kórral szenvedő Ferencz Klaudiának. A fiatal nő élete attól függ, mikor gyűlik össze annyi pénz, hogy meg tudják vásárolni számára az életmentő gyógyszert.

A huszonnégy éves nő életébe kerülhet, ha nem jut hozzá időben a felépüléséhez szükséges gyógyszerekhez. A készítmény rendkívül drága, százhetvenezer forintba kerül. Klaudián édesapja, Tibor próbál segíteni, de a fizetése nem fedezi a horribilis gyógyszerárat. Közben az idő telik, Klaudia pedig egyre rosszabb állapotban van. A ritka Wilson-kór tünetei – izomgörcs, nyáladzás – egyre kínozzák.

– Még ha hozzá is jutna a gyógyszerhez, hónapokkal később lenne csak hatása – mondta Klaudia édesapja. – A kórház beadott egy kérvényt az Országos Egészségügyi Pénztárhoz, hogy támogassák a gyógyszer kiváltását, de ez a procedúra hónapokig elhúzódhat.

Idehaza jelenleg háromszáz ember küzd a Wilson-kórtól, amely során a szervezetben egészségkárosító mennyiségű réz halmozódik fel. Fiatal felnőtteknél idegrendszeri zavarokat idéz elő. Megfelelő kezelés mellett teljes életet lehet élni, anélkül viszont halálos kimenetelű a be­tegség.

– Klaudiánál ta­valy jelentkeztek a tü­netek, mi­- ­u­tán imádott nagypapája el­hunyt. Idegösszeroppanással ke­rült be a pszichiátriára, bár tünetei alapján már akkor a Wilson-kórra gyanakodtak az orvosok – magyarázza az apa.

A fiatal nő végül olyan gyógyszereket kapott, amik kizárólag a tüneteit enyhítették. Ezekkel később leállt, így újra súlyosbodott az állapota. Több kórház pszichiátriáját megjárta, mire diagnosztizálták nála a Wilson-kórt. Jelenleg kórházról kórházra küldözgetik, mivel nem akut beteg, ezért nem tudnak helyet biztosítani számára. Huszonnégy órás felügyeletet igényel, amit a krónikus belgyógyászati osztályokon tudnak neki biztosítani. Ezeken a helyeken viszont várólista van, ráadásul szinte az összes fizetős.

Csípős

Egy magyar állampolgár beteg, de mivel nem segítenek rajta, meghalhat. Pedig minden embernek joga van az élethez – áll az alkotmányban. Vagy ezt a részt már kihúzták belőle? Huszti Zoltán
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek