Celeb

Emberi trehányság miatt feledkeztek meg Andy Vajnáról

K.Sz., kbv

Létrehozva: 2019.02.26.

Koltai Lajos filmakadémiai tag és az Oscar-díjas Deák Kristóf szerint is méltatlan, hogy a januárban elhunyt Andy Vajnáról megfeledkeztek az Oscar-díj-kiosztó szervezői, és az özvegy, Vajna Tímea külön kérésére sem emlékeztek meg a magyar producerről.

Forrás: MTI

Arnold Schwarzenegger, Antonio Banderas, Kurt Russell, Goldie Hawn, Sylvester Stallone, James Cameron – csak néhány világsztár azok közül, akik vagy a Los Angeles-i temetésén, vagy saját közösségi oldalaikon búcsúztak halálakor Andy Vajnától.

Az Oscar-gála szervezőinek azonban nem sikerült megemlékezni a magyar származású producerről, akinek a Rambo- és Terminátor-filmeket, az Evitát, a Die Hard bizonyos részeit vagy az Elemi ösztön 2.-t köszönheti Hollywood.

Sminkes előtt is tisztelegtek

A nagyszabású és méregdrága gálán a filmesek hagyományosan megemlékeznek azokról, akik sokat tettek a műfajért, de már nem lehetnek jelen a filmvilág legnagyobb gáláján. Idén ötven művészt és szakembert búcsúztatott így Hollywood, a legnagyobbaknak kijáró tisztelettel, nagyzenekari kísérettel és legalább egy fotóval.

Az elhunytak között volt színész, rendező, producer, de még sminkes, hangmérnök, kaszkadőr és publicista is – ám Andy Vajna fotóját hiába kereste a közönség, köztük az özvegye, Vajna Tímea is. Vajna hiánya a felsorolásból olyan szembetűnő volt, hogy már az élő közvetítés alatt több újságíró szóvá tette. Különösen meghökkentő ez a hanyagság annak fé­nyében, hogy a producer maga is örökös tagja az amerikai Filmakadémiának. Tímeát  annyira felbosszantotta a mulasztás, hogy közösségi oldalán fakadt ki.

Felháborodott az özvegy

Az özvegy az Oscar-díjakat odaítélő Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiát ko­rábban levélben értesítette férje haláláról, és több levélváltás is történt köztük ez ügyben – eredménytelenül.

– Felháborító és na­gyon szomorú, hogy egy ilyen nagy embert, mint Andy Vajna, nem tett be az Academy az In Memoriamba! Mi minden pa­pírt elküldtünk, többször beszéltünk velük. De nem hagyjuk annyiban – írta Vajna Tímea, aki az egyik válaszlevelet nyilvánosságra is hozta. 

Az özvegy valóban mindent megtett, hogy elhunyt férjéről megemlékezzenek a gálán, már Andy halála után négy nappal, január 24-én elkezdte a levelezést. Az Akadémiától azt a választ kapta, hogy nem tudnak ígéretet tenni rá, hogy a gálán látható lesz Andy neve, mindössze arra, hogy a hivatalos online felületükön megjelenik majd.

Ez egyébként va­lóban megtörtént, Andy Vajna 211 filmessel együtt felkerült az Oscar hivatalos honlapjára. Többek szerint azonban az élő show-n is helye lett volna.

Külön elszomorító, hogy olyan művészekről is elbúcsúztak nyilvánosan, akik Vajna után hunytak el, mint a Bukás című filmben Hitlert alakító Bruno Ganz vagy a Skyfallból ismert Albert Finney.

Csak baki lehetett

A Bors felkereste Koltai Lajost, a Maléna című film Oscar-jelölt operatőrét, aki az Oscar-díjat odaítélő hétezer fős bizottság tagja.

– Nem akarom elhinni! Szégyenletes hiba! Biztos csak valami tévedés, rendkívül elszomorító – csattant fel Koltai, aki lapunktól értesült a mulasztásról. 

– Hihetetlen, mert nála kevésbé elismert szakemberekről is meg szoktak emlékezni, nem beszélve arról, hogy Andyt imádta a szakma, nagyra becsülték mint embert és szakembert is. Mi, akik az Oscar-díjak sorsáról döntünk, nem ajánlunk alkotókat a megemlékezésre, ez teljesen a műsor szerkesztőinek a felelőssége – mondta el Koltai a Borsnak.

Értetlenül áll a jelenség előtt Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki rendezője is. 

– Egészen megdöbbentő. Ko­moly malőr, el sem tudom képzelni, mi történhetett, hogy az ő neve nem került fel a listára. Ennyire komoly mulasztás oka csak valamilyen emberi tévedés lehet, egészen biztosan nem szándékos – vélte Deák.

Kerestük Návai Anikót, aki a vörös szőnyegről nézte végig a gálát, és Vajna Tímeát is, de az időeltolódás miatt lapzártánkig nem válaszoltak. Mivel a gála véget ért, kérdés, hogy van-e bármi mód orvoslatra.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145808_auto_resized.jpg
origo.hu

Ilyen még nem volt: aranyat lövell ki egy vulkán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713572711
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145196_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A Next Top Model Hungary zsűritagja elárulta, mitől szép egy nő valójában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145801_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

A magyar válogatott Norvégia legyőzésével avatta fel az Alba Arénát + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143898_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145133_auto_resized.jpg
vg.hu

Hadijelentés: megtorolták az ukrán támadásokat az oroszok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713572711
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713572711
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713572711
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17129407_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akik április végig olyan isteni beavatkozásban részesülnek, ami örökre megváltoztatja az életüket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109901_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szomorú: nem vált valóra Diana hercegné utolsó kívánsága

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/iAf_dNB5Qmol82puOI69Fa_tjYLlEM8DZ5xvAsnxKOQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YxYzA5YzhiOWY3ZTRjOTZiODA5MDIwYTA4MDU5MTUy.jpg
Divat

A Next Top Model Hungary zsűritagja elárulta, mitől szép egy nő valójában

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UwzHKNrO1pT7FNeUbRWSO86pUAhiACztqed1Did-Eig/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQxNjA4MjU0ZDdlMDQyMmVhZjViZWQ3NTgxMGQ0NDI0.jpg
Hűtlenség

"Úgyis megcsaltál, amikor akartál" – durva beszélgetés zajlott le Megyeri Csilla és párja közt