<p>Kezdődő cukorbetegsége és magas vérnyomása miatt nem is olyan rég még maréknyi gyógyszert volt kénytelen enni mindennap Buday Péter. Napi egy tablettára sikerült levinnie ezt az adagot.</p>
Őrület már hol tart a fogyásban Buday Péter! Már ötven kilótól sikerült megszabadulnia, ráadásul úgy, hogy egyetlen kiló sem szökött rá vissza.
– Ez még fog lejjebb is menni, mert még egyáltalán nem fejeztem be. Most 125 kilónál járok, 100–110 közötti testsúly a cél – kezdte Buday, akit addig egyáltalán nem zavart a súlyfeleslege, míg meg nem jelentek rajta a cukorbetegség első jelei. Azóta 8–10 kilót fogyott évente az elmúlt időszakban.
– Most már csak harmad annyit kell gyógyszerre költenem, mint előtte. Tulajdonképpen egy tablettával rendben vagyok. De az a cél, hogy ezt az egy tablettát is elhagyjam. Más így az élet, saját bőrömön tapasztalom. A túlsúlyos ember nem nagyon kívánja a mozgást. Ám, ha kisebb a testsúly, akkor sokkal aktívabban mozgékonyabb az ember. Rengeteget gyalogolok, és már az sem okoz problémát, ha meg kell mászni pár emeletet – újságolta büszkén.
Budaynak egyébként meggyőződése, hogy fogyókúrával nem lehet megszabadulni a fölös kilóktól.
– Át kellett kattanni fejben, éhesen nem lehet fogyókúrázni, mert úgy az egész csak egy szenvedés. Olyan, hogy fogyókúra, egyébként sincsen. A kúra az időszakos, rövid időre szól. Az étkezésemben történt egy teljes váltás. Sok kúráról hallottam, vagy meséltek már, ezekből kimazsoláztam, ami nekem jó lehet, vagy be tudom tartani, és ebből összeraktam azt az ideát, ami alapján most is eszem – magyarázta a mesterszakács. Vagyis ugyanazokat a jól bevált ételeket készíti el továbbra is, csak más alapanyagokból.
– Az íz és az állag szinte ugyanaz, csak éppen csökkentett energiatartalmú ételről beszélünk. Például a brassói aprópecsenyénél a krumpli helyett pirított zeller és fehérrépakockákra van a hús ráhelyezve. Vagy a túrós csuszánál a tészta helyett saláta van a tejfölös túróhoz adva, úgy, hogy még a szalonnakockák is beleférnek. Az élmény ugyanaz – szögezte le.
A rizses húst egy kis változtatással egészségesebbé tehetjük. Egy lábosban kevés étolajon megpirítom a kis kockákra vágott húst a lereszelt kaliforniai paprikával együtt. Adok hozzá zúzott fokhagymát és sót, ezután kerülnek bele az apró kockákra vágott zöldségek és a fejtett bab. Ha szükséges, hozzáöntök 1,5 dl vizet. Amikor minden megpuhult megszórom a borssal és a petrezselyemzölddel. Tálaláskor kerülhet a tetejére reszelt sajt is.
HOZZÁVALÓK: 40 dkg sertés szűzpecsenye, 20 dkg köles, 2 gerezd fokhagyma, 4 szál újhagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zellergumó, 15 dkg karalábé, 15 dkg fagyasztott fejtett bab, 1 db piros kaliforniai paprika, só, frissen őrölt bors, 2 csokor petrezselyem zöld, opcionálisan 20 dkg reszelt trappista
Mivel szakács vagyok, szerencsém van, hogy el tudom készíteni ezeket az ételeket, amik segítettek abban, hogy ez az évi tízes lemenjen. Az a legfőbb alapelvem, hogy minden alapanyagot könnyű legyen beszerezni. Vagyis a legtávolabbi kis falu legkisebb boltjában is megvásárolhassuk az alapanyagokat. Ezek alapján főzök, és ezeket a recepteket fogom megosztani a Life TV-n július 8-án debütáló új műsoromban.