Celeb

Üzemi konyhán kezdte a Konyhafőnök, ma már Michelin-csillagos séf

kbv

Létrehozva: 2016.10.09.

Rögös út vezetett a Michelin-csillagig: fotográfus szeretett volna lenni, első konyhafőnöke pedig fakanállal kergette végig a konyhán Sárközi Ákost. Az RTL Klub Konyhafőnök című műsorának zsűritagja édesanyjától tanult főzni, ma pedig a legrangosabb díjjal elismert Borkonyha séfje. Pedig csak vendéglátóipari szakközépiskolát végzett, és öt évig dolgozott üzemi konyhán. Nem csoda, hogy először el sem akarta hinni, Michelin-csillagot kapott a konyhája – az erről készült videó vírusként terjedt az interneten.

– Mivel a nővérem nem különösebben kedvelte a konyhát, én segítettem gyerekkoromban édesanyánknak. Szerettem a főzést, de soha nem készültem szakácsnak, viszont fotósként nem sikerült helyet találnom az iskolai gyakorlathoz, így maradt a konyha. Az első konyhafőnökömmel, Nagy Ferenccel utáltuk egymást, de nagyon jól dolgoztunk együtt. Az üzemi konyha után éreztem, hogy ez nem elég, mindenhova elküldtem az önéletrajzom, végül az Alabárdosba Bicsár Attila vett fel, aki mellett egy egészen új világot ismerhettem meg. Itt találkoztam először a fine dininggal (csúcsgasztronómia – a szerk.), a legkülönbözőbb technikákkal, és ekkor kezdtem versenyezni is – mesélte Sárközi, aki azt is elárulta, a Michelin-csillagot szerinte nem annak köszönheti, hogy ő a legjobb szakács a földön, hanem az emberséges hozzáállásának és a csapatának.

– Attila fiatal volt, éreztem, hogy mellette nem lehetek séf, én viszont nagyon akartam, így elfogadtam az éppen nyitó Borkonyha ajánlatát. Amikor a Costes majd az Onyx megkapta a csillagát, álmodni sem mertem volna róla, hogy egyszer egy bisztrónak is megítélik. Hiszen ezeken a helyeken fehér kesztyűben szolgálják fel az ételt, amit ezüst evőeszközzel fogyasztanak a vendégek – folytatta Ákos, aki képes akár huszonnégy órát is dolgozni, otthon azonban inkább feleségének adja át a terepet, aki húsz éve a társa. Mint mondja, a varrónő sem akar otthon varrni.

– Nagyon szeretem az egyszerű ételeket, imádom a főzelékeket. A feleségem is azt a 25-50 ételt főzi, amit az átlag háziasszonyok, nehezen tudom csak kizökkenteni. Imádja a tésztaételeket, én pedig szeretem az egybesütött tésztáit darált hússal, sokféle sajttal. Szeretem az egytálételeket, a halászlét a Balaton-parton. Szeretek minden ételt, ami Magyarországhoz köthető: a gulyást, a pörkölteket, a túrós csusza pedig szalonnával és porcukorral a legfinomabb – magyarázta a zsűritag, aki ha mégis fakanalat ragad otthon, kuktával dolgozik, akárcsak az étteremben.

– A nyolcéves kislányom szokott segíteni, vagyis felül a konyhapultra, játszik, belenyúl a krémekbe. De azáltal, hogy nem zárom el ettől a lehetőségtől, meg tudom szerettetni vele azokat a zöldségeket, amelyeket a gyerekek általában utálnak. Egyébként figyelünk arra, hogy ne csak az én világomat ismerje, mert nem szeretnénk, ha például az iskolában finnyás lenne. Egyébként ha én főzök, otthon is azokat az ételeket szoktam választani, amelyek gyorsan elkészülnek: egyszerű tésztát vagy főzeléket, de azzal a világgal, ami én vagyok. A borsó- vagy karalábéfőzelékre például készítek petrezselyemből mártást, vagy a krumplifőzelékbe teszek sáfrányt. A fasírtot nem zsemlével készítem, inkább zöldfűszereket és főtt tojást szoktam beletenni – adott tippeket a séf.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek