Celeb

Zelinka Ildikó: sportos anyuka táncos lányokkal - interjú

Szükösdi Judit

Létrehozva: 2015.09.24.

Minden gyermek szeret mozogni, maximum a felnőttek szoktatják le róla őket – véli Zelinka Ildikó. Az M4 Sport népszerű műsorvezetőjének két kislánya, Hanna és Luca ugyan az úszásórákat néha ellógná, de a táncot nagyon élvezik. Míg ők az iskolában ültek – netán annak udvarán fogócskáztak –, addig édesanyjukkal a hivatásáról, a családi hétköznapokról beszélgettünk.

Új kihívások az új sportcsatornán

Hogyan alakult eddig a napja, nagy a rohanás?

Nem, éppen ez az a pillanat, amikor magam körül mindent elrendeztem. Az ember szeret tologatni dolgokat… Ma azonban szabadnapos vagyok, így jutott idő az olvasatlan üzenetek, a havi átutalások, a gyermekek ebédbefizetésének intézésére.

Azért is érdeklődöm a napirend felől, mert a július közepén indult M4 Sport csatornával nyilván több feladata is lett...

Nagyon örülök a sportcsatorna indulásának, új kihívásokat jelent. Elsősorban műkorcsolyát, jégtáncot, tornát és műugrást szoktam közvetíteni, és most mindenre több idő jut. Például a selejtezők is beleférnek a műsorfolyamba, míg korábban az egyórás összefoglalókba esélyünk sem volt betenni azokat. Az élő adás műsorvezetése még összetettebb feladat. Mert míg a közvetítéseknél ismerem a versenyzőket vagy felkészülök az új emberekből, addig az élő műsorban egyszerre több sportágra is figyelnem kell.

Van, hogy az egyik percben még a kézilabdáról beszélgetünk a szakértőkkel, majd a másik percben már át kell váltanom a birkózásra, mert kapcsolják a világbajnokság helyszínét, Las Vegast. Ilyenkor a sportolók, edzők lelkiállapotát is érezni kell, a kérdésekkel is visszaadni a hangulatot, mintha mi is ott lennénk a versenyen. Nehéz, mert olyan nincs, hogy mindenki mindenhez értene, még ha nagyon járatos egy sportágban, akkor sem. De nagyon élvezem.

Milyen a csapat?

Sok új ember érkezett, mert magunkban nem bírtuk volna. Nagyon jól érzem itt magam és közeleg az olimpia, ami mindig egységbe kovácsolja a csapatot. Mint minden munkahelyen, itt is adódhatnak feszültségek, problémák, de igyekszünk túllépni rajtuk. Egy nagyobb sportesemény pedig tényleg mindenkit összehoz.

Majd ha anyát leússzátok!

Idén kisebbik lánya, Luca elkezdte az első osztályt, míg nagyobbik gyermeke, Hanna már „rutinos” diák. Hogyan tudta összehangolni a munkát az iskolakezdéssel?

Szabadságot vettem ki augusztus utolsó és szeptember első hetére, így sikerült. Nagy szükség volt rá, a harmadikos Hannának próbáltam rendet tenni a fejében: a gondtalan nyári hónapok után újra az iskolára terelni a figyelmét, például a szorzótábla átismétlésével. Luca alig várta, hogy elkezdje az első osztályt. Amikor Hanna azt mondta neki, hogy két év múlva már nem fogja ennyire szeretni, ő nagyon cukin azt kérdezte tőlem: „Anya, ugye nem így lesz?” Mert szeretni akarja később is.

Mennyire különböznek a lányok?

Amennyire csak lehet. Egyikük szőke, göndör fürtökkel, míg a másik szögegyenes, barna hajú. Az akaratosságuk azonban megegyezik. De jó testvérek, egy iskolába járnak, amit a kicsi nagyon élvez. Odamegy a nővéréhez a szünetben, mire Hanna megöleli és felkapja, együtt fogócskáznak a barátnőikkel az udvaron. Luca annyira elfárad, hogy este kilenckor már édesen alszik, ami szinte hihetetlen... Mert eddig mindig ő volt, aki éjszakánként átjárkált, hogy „anya, nem tudok aludni”.

Miként vezeti rá a gyermekeit a sportra?

Minden gyerek szeret mozogni, maximum mi, felnőttek szoktatjuk le róla őket. Nálunk most elkezdődött az őrületes logisztika, hogy kit milyen különórára kell vinni. Hanna akrobatikus rock and rollra jár, mellette tavaly úszott is, és ez utóbbit szeretnénk egy magasabb szintre emelni. Hetente háromszor úszás, kétszer akrobatikus tánc lenne a menetrend. Luca kis művészlélek, ő balettalapokra jár, amitől szép tartása, szép lába és hasizma lesz. Hannával próbáltuk lekövetni a mozdulatait és tényleg kell hozzá izom... Mivel nagyon szereti a balettot, az első osztály mellett is megtartjuk, és hetente kétszer ő is uszodába megy.

Jó, hogy ennyire élvezik az iskola utáni sportolást a lányok.

Az úszást nem annyira, azt szívesebben hanyagolnák. Ezért azt mondtam nekik, ha anyát leússzátok, akkor majd abba lehet hagyni. Elismerem, ez a múltamat tekintve azért csúnya átverés. (Nevet.)

Karfiolkrém-, sütőtökkrémleves az év 365 napjára?

Az iskola, a különórák után mennyi időt tudnak együtt tölteni?

Szeptember második hetében járunk, amikor most beszélgetünk, jelenleg még a napirend kialakításán van a hangsúly. Amikor lehet, igyekszem úgy alakítani a feladataimat, hogy ne a közös időnket vegye el. Ha tudom, még a munkát is a lányok alá rendelem. Néha így is előfordul, hogy lelkiismeret-furdalásom van, úgy érzem, nem töltök velük elég időt, többet kéne mellettük lennem. De most hétvégén például atlétikai bemutatóra megyek forgatni, és a gyerekeket is viszem magammal, elugrálnak addig a pálya szélén, amíg dolgozom. Vagy amikor nyáron a vizes világbajnokságról a műugrást közvetítettem, megkértem a bébiszittert, hogy hozza át nekem őket Buda egyik oldaláról a másikra. Így legalább a szünetben együtt tudtunk ebédelni, amíg pedig vissza kellett mennem, őrületes rollerezést rendeztek a televízió székháza körül.

Ha van pár szabad órája, mi jelenti a kikapcsolódást?

Akkor tudok több időt magamra szánni, amikor a gyermekek az édesapjuknál vannak. Vagy amikor a párom figyel rájuk, vele is nagyon jól kijönnek a gyerekek. Néha annyira jólesik csak ülni, vagy feküdni az ágyban és nézni magam elé. Szeretek moziba menni, vacsorázni, sütögetni a barátokkal, vagy eltekerni vidékre, Sződre a szüleimhez. Nemrég fedeztük fel, hogy Dunakesziről milyen jó út vezet arrafelé. De amire igazán vágyom, az egy olyan hétvége, amit a párommal kettesben tölthetünk, mert erre a kétéves találkozásunk óta még nem volt lehetőségünk.

A sportolás jelenleg része a napjainak?

Nagyon szeretek sportolni és szeptembertől kezdtem el egy rendszert tartani, úgyhogy most nagy az elhatározás. Reggel 8-tól 10-ig, miután már elrendeztem a lányokat, akkor kezdek el mozogni: futás és kondi.

A főzéssel hogy áll?

Azóta tudok főzni, mióta gyerekeim vannak, persze előtte is próbálkoztam már. A lányok szerint én főzök a világon a legjobban. Mernének mást mondani! (Nevet.) Nem könnyű a helyzet egyébként, mert Hanna egyszerűen nem szereti a zöldséget, gyümölcsöt. Egy szelet almát is olyan undorral rágcsál, mintha a fogát húznák. Vannak persze próbálkozásaim, mint a spenót vagy a krémleves formájában elkészített zöldségek, a karfiolkrém-, a sütőtökkrém- vagy egyszerűen a „zöldségkrém” leves... Ott van még a rizs hússal, esetleg a tejszínes rakott krumpli. Nagy kihívás, hogy az év 365 napjára mindez változatos legyen. Luca azonban mindenevő.

Sportolókat is segítene a tapasztalataival

Több mint húsz éve van a szakmában. Mit kapott leginkább ettől a hivatástól?

Jaj, le ne írja, hogy milyen régóta! (Nevet.) Ami a legfontosabb, hogy nem nevezem munkának. Szeretem, amit csinálok. Persze előfordultak olyan pillanatok, amikor elegem volt, de megtanultam kezelni ezeket a helyzeteket, a sikertelenséget. Az is a célom, hogy átadjam a tapasztalataimat ezen a téren fiatal kollégáknak, akiket kudarc ér a médiában, vagy olyan élsportolóknak, akik a civil életbe próbálnak visszatérni. Mert az sosem egyszerű. Szóval a hivatásom elindított egy ilyen irányba is, és ezért nagyon hálás vagyok.

Milyen pályát választott volna, ha nem a televíziózást? A színészet iránt komolyan érdeklődött?

Gőzöm sincs, hogy az mennyire volt komoly. Mindig nagy bohóc voltam, szerettem szerepelni... Azt tudom, hogy amikor a Testnevelési Főiskolát végeztem, a tanítás nem volt a célom, hanem edző akartam lenni. Ám végül az élet hozta az igazi lehetőséget, és megtaláltam, amit valóban szeretek.

Ha azzal kezdtem, eddig milyen volt a napja, azzal fejezném be: hogyan folytatódik?

Ellopom a lányokat a suliból fél háromkor – mert ugye kötelező tanulószoba van –, de mi most elmegyünk egy japán étterembe minipalacsintát enni, ezt már korábban kinézték maguknak. Utána otthon tanulunk, majd szeretném elérni, hogy fél kilencre alvás legyen.

 

A további tartalomból:

Nevelés: De nehéz az iskolatáska
Völgyesi Gabi: Édes kényszerpihenő után teljes gázzal
Erdei Zsolt: A gyermekeim miatt már kerülöm a veszélyt
Egészség: A rövid alvás megbetegíthet
Párkapcsolat: Miért nem házasodnak a férfiak?
Intim Zóna: A menopauza hatása a szervezetre
Párkapcsolat: Anyuci pici fia, apuci kicsi lánya
Család: Babával a világ
Szépségápolás: Nyári emlékek a bőrön 

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek