Sport

Őssejtekkel kezelik Ronaldo combját

Bors

Létrehozva: 2016.05.02.

<p>A Cope rádióállomás szerint őssejtkezelést alkalmaznak Cristiano Ronaldo sérült combján, hogy mielőbb visszatérjen. Várhatóan a City elleni, szerdai BL-elődöntőn sem játszik a Real sztárja.</p>

Combsérülése miatt ki­hagyta a Real Madrid legutóbbi három, s előreláthatóan a következőt meccsét is a portugál klasszis, aki versenyt fut az idővel, hiszen szeretné segíteni csapatát a bajnoki finisben, és a május 28-i BL-döntőn már minden­képpen pályára akar lépni. Fel­épülését ezért őssejtekkel gyorsítják.

– A csontvelőből nyert ős­sejteket a tervezett beavatkozás előtt hetekkel veszik le, élsportolóknál akár korábban, amit aztán szaporítanak, dúsítanak – tájékoztatta a Borsot dr. Benyó Gábor, a Humancell őssejtlabor vezetője. – A sérült területre injektálják az őssejtet, amely csökkenti a sérülés okozta gyulladás tüneteit. A néhány órás kezelés után 4–7 napos pihenő, majd a rehabilitáció kö­vetkezik.

A szakember azt is elmondta, a folyamat hetekkel gyorsíthatja a regenerációt, és a gyógyulás hatásfoka is sokkal jobb lesz. A ma még nem túl gyakorinak számító beavatkozás ára külföldön – régiótól függően – 10–30 ezer euró (3–9 millió forint) is lehet. Ronaldo pár luxusautó árát már elköltötte a kezelésekre, ugyanis dr. Mikel Sánchez professzor két éve szintén őssejtterápiával gyógyította meg a portugál focista térdét. Ezeket a kúrákat disznókon kísérletezték ki.

– Porcsérülések kezeléséhez a tudósok emberi köldökzsi­nórvérből gyűjtötték az őssejteket. Majd azt géllel helyettesítették, és térdsérült kismalacokba injekciózták. Tizenkét hét elteltével nagyobb és teljesebb porcre­generációt mutattak, szemben azokkal, amelyek nem kaptak őssejtet – magyarázta lapunknak dr. Engi Zita, a Cord Blood Center őssejtbank szaktanácsadója.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek