Sport

Jogerős: 21 hónap börtönt kapott Messi

kb

Létrehozva: 2017.05.24.

Forrás: AFP

A spanyol bíróság jogerősen 21 hónap börtönt szabott ki Lionel Messire. Két év alatt 1,3 milliárd forintnak megfelelő adót csalt el a Barcelona argentin focicsillaga. 

Adócsalónak nyilvánította a világ egyik legjobb, ötszörös aranylabdás futballistáját a spanyol legfelsőbb bíróság, amely háromrendbeli csalásban is bű­nösnek találta Messit. Az ar­gentin sztár jogerősen huszonegy hónap börtönbüntetést és kétmillió euró (615 millió Ft) pénzbírságot kapott, amiért belize-i és uruguayi offshore cégeken keresztül 4,1 millió eurót (1,3 milliárd Ft) nem fizetett be az adóhatóságnak 2007 és 2009 között.

Messi menedzser-édesapja, Jorge – aki 15 hónap börtönt és 1,5 millió eurós bírságot kapott – azzal próbálta kimosni a fiát a bűncselekményből, hogy az nem tudott semmiről, át sem olvasta, csak áláírta a dokumentumokat. Mindhiába, a bíróság helyben hagyta a tavaly júliusban kiszabott börtönbüntetést, és jogerős ítéletet hozott az évek óta húzódó ügy­ben. A focista és édesapja kizárólag a spanyol jogszabályoknak köszönheti, hogy nem kell ténylegesen börtönbe vonulnia. Az országban ugyanis a két évnél rövidebb büntetéseknél próbaidőt kaphatnak az elítéltek – amely gyakorlatilag felfüggesztett börtönt jelent.

Barcelonai bűnbe esők

Javier Mascherano: Tavaly januárban egy év börtönt és 800 ezer eurós (247 millió Ft) pénzbüntetést kapott, miután elismerte a bíróság előtt, hogy 2011-ben és 2012-ben körülbelül 1,5 millió euró (464 millió Ft) adót nem fizetett be.

Neymar: A focista, illetve hozzátartozói számláin korábban 48 millió dollárt (13,3 milliárd) fagyasztott be a Sao Paulo állami bíróság, mert 2011 és 2013 között – még a Santos játékosaként – 16 millió dollárnyi (4,4 milliárd Ft) adót nem fizetett be.

Alexis Sánchez: Még a Barcelona játékosaként 2012-ben és 2013-ban adócsalást követett el, egy máltai offshore cégen keresztül egymillió eurót (309 millió Ft) spórolt meg, azóta befizette hátralékát.

Adriano: A klub korábbi játékosa 646 ezer euró (200 millió Ft) adót csalt el 2011 és 2012 között egy madeirai offshore-cégen keresztül. Tavaly márciusban a teljes hátralékot befizette.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek