Sport

A korlátozások ellenére sem lesz olcsóbb a napijegy

Kövér Dávid

Létrehozva: 2021.03.12.

Több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal Dérer Istvánt, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnökét kérdeztük arról, hogyan befolyásolja a koronavírus-járvány miatti szigorítás a pecázást.

A vírushelyzet ellenére lehet horgászni?

– Igen, miként a világjárvány teljes eddigi időszakában. Tudni kell, hogy ezt nem sok ország mondhatja el magáról. Bár a koronavírus-járvány terjedése miatt március 22-ig szigorításokat vezetett be a kormány, a nappali horgászatot továbbra sem érintik az új szabályok. A megfelelő engedélyek és okmányok birtokában engedélyezett reggel öt órától este nyolc óráig a horgászat.

Kell maszkot hordanunk a vízparton?

– Általában nem, mert szabadidős sporttevékenységnek minősül a horgászat. Az egyeztetések alapján a belterületen elhelyezkedő tavaknál viszont kötelező a maszkhasználat.

Mi számít belterületnek?

– Ez egzakt jogi kategória, de a napi gyakorlatra egyszerűsítve elsősorban a városi tavak, ahol kis területen egy időben sok horgász fordul meg.

Ha családdal, barátokkal megyünk pecázni, kell-e tartanunk a másfél méteres távolságot?

– A közös háztartásban élőkkel nem kell. Minden más esetben igen. A MOHOSZ javaslata az, hogy a minimum másfél méter helyett inkább hármat tartsanak egymástól a pecások. Úgy gondoljuk, ez nem okozhat problémát, hiszen a horgászetika oldaláról nézve eleve nem illik öt méternél közelebb pecázni sporttársunktól.

Napijegyet hogy tudunk venni, ha nincsenek nyitva a horgászboltok?

– A MOHOSZ honlapján sok vízterületre on­line is meg tudjuk vásárolni a területi jegye­ket. Ezt megelőzően az állami horgászjegy kiváltása viszont személyes jelenlétet igényel. Ez azt jelenti, hogy telefonon szükséges egyeztetni egy időpontot valamelyik horgászbolttal, ahol most hasonlóan működik a rendszer, mint az ételelvitelnél egy-egy vendéglátóhelyen. Az ajtóban a horgász átadja a szükséges okmányokat, az ügyintéző pedig perceken belül kiadja az éves állami jegyet.

Van lehetőségünk csalikat is vásárolni?

– Azon horgászboltok lehetnek nyitva, ahol állateledel is kapható. Ott meg tudjuk vásárolni a horgászathoz legszükségesebbeket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy be is lehet menni és válogatni a termékek között. Szigorúan korlátozott a több ember egyidejű jelenléte, és tényleg közös az érdek, hogy a legrövidebb idő alatt csak a legszükségesebb dolgokat vegyük meg.

A MOHOSZ azt írta: március 12-ig nem javasolja az éjszakai horgászatot. Ez változott a szigorításokkal?

– Természetesen. Március 22-ig közterületen biztosan nem lehet éjszaka horgászni. Most azért kell szurkolnunk, hogy ne romoljon tovább a járványhelyzet. Ha együtt betartjuk a korlátozó intézkedéseket, akkor hamarosan visszatérhetünk a normál kerékvágásba. Jelenleg azt gondoljuk, hogy áprilistól elindul a versenyszezon, de dolgozunk rajta, és persze az adatokat is figyelve, hogy húsvétra már enyhíteni lehessen az éjszakai horgászat jelenlegi tiltó szabályain.

A saját vízparti nyaralóval, stéggel, telekkel, lakóhajóval rendelkező pecásoknak már korábban is engedélyezett volt este nyolc után horgászni. Ők továbbra is kint maradhatnak?

– Igen, de csak a tulajdonos és a vele közös háztartásban élők tartózkodhatnak így kint. Ez azt jelenti, hogy a meghívott baráti társaságoknak, vendégeknek továbbra sem engedélyezett az éjszakai horgászat.

Tervez a MOHOSZ kárpótlást adni a horgászoknak, hiszen a 24 órás napijegyet nem tudják kihasználni a korlátozások miatt. Olcsóbb lesz a területi engedély?

– Nem. Tény, hogy a mostani helyzet már minden ember számára idegőrlő, nagyon nehéz, és sok lemondással is jár, de a tőlünk független korlátozó intézkedések miatt általában nem kárpótolják a szol­gáltatást igénybe vevőket, a vásárlókat. Az éves, vagy a rövidebb időszakra lebontott, átalány jellegű jegyárban többek között benne van a 365 napos halőrzés, az éves telepítés, a parti környezet fenntartása is, ráadásul a jegyhez tartozó éves halelviteli kvóta pár hét alatt is kimeríthető. Eközben finoman fogalmazva nem lettek olcsóbbak a horgászszervezetek, vízkezelők által vásárolt termékek, szolgáltatások, így a telepítésre vásárolt halállományok sem. Az is elgondolkodtató, hogy olyan horgász is reklamált nálunk a 25 ezer forintra emelt éves jegy árának visszatérítéséért, aki tavaly csak süllőből 85 kg-ot vitt, vihetett haza. Egy kg süllő ma 4000 Ft… A napi munkák a járvány ellenére is folynak, munkatársaink a horgászok kiszolgálása érdekében a veszélyhelyzetben is helytállnak. Napi horgászjegyet pedig az aktuális helyzet ismeretében lehet, de nem kell vásárolni, a döntés mindenkor a horgász kezében van. El kell azt is mondanom, hogy a horgászok döntő többsége átérzi a helyzetet, nem petíciókat ír, nem reklamál, csak csendben reménykedik a helyzet mielőbbi jobbra fordulásában. Én értem, hogy sokunknak a horgászat a biztos kikapcsolódás, a menedék, így a mostani helyzet már nagyon kellemetlen, de türelmet kérünk.

Ennyire terjed a korona a vízparton?

– Nem erről van szó. A döntéshozókkal együtt természetesen mi is tisztában vagyunk azzal, hogy jellemzően nem egy kietlen folyószakaszon, éjjel fertőződünk meg, ám ha most engedélyeznék az éjszakai pecát, akkor 700 ezer embernek biztosítanának mentességet a kijárási tilalom alól. Ez visszaélésre adhat okot, hiszen egy országos jeg­y­gyel szabadon közlekedhetnének az egész országban. Pont a becsületes horgászok érdekében is el akarjuk kerülni, hogy az egészségre, a közérdekre fittyet hányva felelőtlen emberek bulikat szervezzenek azzal a címszóval, hogy ők csak horgásznak.

Súlyos büntetésre számíthat az a horgász, aki megszegi a kijárási tilalmat?

– Ez alapvetően a rendőrhatóság dolga. A hivatásos halőri szolgálat keretében mi is szigorúan ellenőrizzük, hogy a kijárási tilalom időszakában lehetőleg senki ne tartózkodjon a vízparton, de elsősorban nem az a célunk, hogy büntessünk. A halőrök minden esetben először felhívják a figyelmet, majd felszólítanak, s ha ez sem vezet eredményre, akkor jön bármilyen intézke-dés. Nem a horgászok ellen, hanem értük vagyunk!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek