Aggodalom

Szoboszlai edzője kifakadt, megkondította a vészharangot

MM

Létrehozva: 2023.08.04.

Veszélyesek a szaúdiak. Jürgen Klopp szerint nem csak a pénz a baj. UEFA- és FIFA-lépést sürget Szoboszlai Dominik liverpooli edzője.

Nem a levegőbe beszélt Cristiano Ronaldo, amikor azt mondta, rövidesen erős bajnokságot faragnak a szaúdi fociligából. A szinte korlátlan anyagi lehetőségek először januárban az ötszörös aranylabdás portugált vették rá, hogy évi 200 millió eurós (78 milliárd forint) gázsiért törje meg a jeget, most nyáron pedig már tucatjával csábítják a világhírű labdarúgókat. A Liverpool FC-től hárman igazoltak Szaúd-Arábiába, és nem mindegyikük távozásának örültek a klubnál.

Klopp aggódik a szaúdiak miatt, UEFA- és FIFA-lépést sürget
Klopp aggódik a szaúdiak miatt, UEFA- és FIFA-lépést sürget (Fotó: AFP)

A csatár Roberto Firmino szerződése lejártával, szabadon igazolhatóként szegődött az Al-Ahlihoz, míg két belső középpályásért, Jordan Hendersonért (Al-Ettifaq) és Fabinhóért (Ittihad) összesen több mint 60 millió eurót (23 milliárd forint) kapott a Liverpool. Csakhogy közben lyukassá vált a védekező középpályás poszt, és bár az angol Premier League új szezonja már jövő hétvégén kezdődik, Szoboszlai Dominikék tehermentesítésére a Vörösök még javában keresik a távozók megfelelő pótlását. Klopp a szaúdiak elszívó hatásáról elmondta csapata szingapúri túráján: nem csak a pénz miatt veszélyes a hagyományosan erős európai klubokra. 

– Szaúd-Arábia befolyása hatalmas. A legrosszabb, hogy az átigazolási ablakuk három héttel a miénk után zárul. A FIFA-nak és az UEFA-nak (a nemzetközi és az európai futballszövetség – a szerző) muszáj lesz erre megoldást találni – jelezte aggodalmát Klopp, hogy nem csak a szaúdi klubok anyagi fölénye jelent veszélyt.

Az európai ligákban jellemzően szeptember 1-jén ér véget a nyári átigazolási időszak, Szaúd-Arábiában viszont csak 20-án. Vagyis, akár úgy is „lerabolhatják” az európai klubokat (ráadásul hetekkel a bajnokságok rajtja után), hogy azok télig már nem tudják pótolni a távozókat.

Aranyláz, mint Kínában

A Liverpool elleni szerdai felkészülési meccsen győztes Bayern München vezetőedzője, Thomas Tuchel is elmondta a véleményét a témával kapcsolatban.

– Talán hasonló ez a helyzet ahhoz, amikor a kínai bajnokság feltört. Akkor is ilyesmi aranyláz volt, és most egy másik bajnokságot látunk, amelyet megpróbálnak népszerűbbé és ismertebbé tenni. De egyelőre még kicsit korai, hogy világos véleményt alkossunk – mondta a másik német szakvezető.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek