SIKERSZTORI

Szívmelengető történet: kerekesszéktől jutott spanyol BL-klubig a magyar foci nagy reménysége

MM

Létrehozva: 2024.05.16.

Pár hónapja még nyaktól lefelé képtelen volt mozogni, most topligás csapatba készül Tompa Ákos. Kapus létére csatárként is lőtt már 40 méteres gólt a Honvédban.

Az idei Bajnokok Ligája-sorozatban csoportgyőztes, majd a nyolcaddöntőben a Paris Saint-Germain ellen kiesett Real Sociedad szerződtette – egyelőre persze az ifjúsági csapatába – Tompa Ákost.

Tompa Ákos nem akármilyen nehézségeket küzdött le az álmáért
Tompa Ákos nem akármilyen nehézségeket küzdött le az álmáért           Fotó: honvedfc.hu

Az Orosházáról indult, majd közel 5 évig a Honvéd akadémiáján képzett 17 éves, korosztályos magyar válogatott futballkapus külföldi lehetősége önmagában is nagy siker. Mégis annak tükrében különösen értékes, hogy a tehetség nemrég még egy súlyos autoimmun betegséggel küzdött: akkor nyaktól lefelé nem tudott mozogni, kerekesszékbe kényszerült.


A hosszú és kitartó rehabilitáció segítségével aztán nemcsak meggyógyult, hanem a pályára is visszatérhetett, és immár a topligás baszkok utánpótlásközpontjában készülhet.

– Nagyon tetszik a hely, kicsit meglepődtem, amikor felvetődött az átigazolás, de nagy örömmel töltött el, óriási lehetőség ez a számomra. Terveztem, hogy szeretném majd kipróbálni magam külföldön is, azonban nem volt meghatározva, hogy pontosan mikor. 

A Sociedadnál is bizonyítanám a rátermettségemet, a célom, hogy számítsanak rám, szeretnék a felnőttcsapatban bemutatkozni 

– idézte a Honvéd honlapja Tompa Ákost, aki többször tréningezhetett már a kispestiek első csapattával, sőt felkészülési meccsen kerettag is volt. – Nagyon sokat fejlődtem a Honvédnál, örülök, hogy itt lehettem, ráadásul rengeteg barátot is szereztem, rendkívül hálás vagyok a klubnak ezért az időszakért. Tizenkét évesen kerültem Kispestre, nagy lépés volt a számomra és most újabb nagy ugrás vár rám. Kint is kollégista leszek, így ebből a szempontból már tudom, hogy mi vár rám.

Érdekesség, hogy kapus létére Tompa többször játszott már mezőnyjátékosként, csatárposzton tavaly például vagy 40 méterről lőtt gólt a Pécsnek.


– Természetesen a mezőnyjátékosként szerzett gólok is különlegesek, ilyen azért nem sűrűn fordul elő egy kapussal, de ha mégis egy dolgot kellene kiemelni, akkor azt mondanám, amikor 15 évesen már az U19-es bajnokságban védhettem, ezt nagyon nagy dolognak tartom, emellett pedig nagy élmény volt a felnőttcsapattal készülni – jelezte, hogy azért a kapusként elért sikereire igazán büszke.

A Tompáért kapott összegről nem adott tájékoztatást a kispesti klub, de Kun Gergely ügyvezető annyit elárult, hogy a tehetség későbbi továbbértékesítésből is részesülhet magyar nevelőegyesülete.

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek