A vb-felkészülést megelőzően hangulatos franciaországi bortúrával kapcsolódott ki az Eb-győztes női vízilabda-válogatottunk kapitánya, Bíró Attila, aki Eger egyik elismert pincészetére is büszke lehet 77 éves édesapjával együtt.
Bíró azt vallja, mivel a borászatot tanulmányozni sohasem elég, a édsapjával körülnézett a jóféle francia borok hazájában, Burgundiától kezdve a Rhone-vidék szőlőit vizsgálgatták utazgatás közben.
– Jártunk a Bor, mámor, Provence című film forgatási helyszínén is – újságolja a pólós szakember, aki számos tapasztalattal vérteződött fel, és különleges vörösbor-erjesztési technikákat is ellesett. Volt honnan ötleteket merítenie, hiszen a fajtanemesítésben a franciák 300-400 éve élen járnak.
– Apámmal olyan helyeken jártunk, ahol a gasztronómia-művészet is magas színvonalú.
Felvetésünkre, ha a nyári budapesti vb-n aranyérmet szerez női együttesével, nemesít-e egy olyan szőlőfajtát, ami erre a diadalra emlékeztet, a kapitány ezt válaszolta:
– Külön fajtát már nehéz nemesíteni, de azért házasítással lehetséges. Bárcsak már ott tartanánk, hogy ez okozna fejtörést...