Test és lélek

Ha ezeket az ételeket fogyasztod, csökkentheted a rák kockázatát

Bors

Létrehozva: 2021.04.30.

Nos, ezek az ételek valóban egészségesek.

Forrás: Pexels

Számtalan dologgal kapcsolatban hallani, hogy növeli a rákos megbetegedés kockázatát: legyen szó ételekről vagy káros szenvedélyekről. Arról azonban csak kevésszer esik szó, hogy melyek azok a dolgok, amelyek viszont csökkentik a rosszindulatú daganatok előfordulásának lehetőségét.

Szakemberek szerint

egyértelmű kapcsolat fedezhető fel az étrend és a rák kockázata között,

ezért most hoztunk egy listát, ami telis-tele van olyan ételekkel, amelyekkel támogathatod a megelőzést.

Zöldségek

Brokkoli: Az olyan keresztesvirágú zöldség, mint például a brokkoli, egy glükozinolát nevű kéntartalmú anyagat tartalmaz. Segítségével rágás és emésztés során olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek küzdenek a sejtkárosodások és a gyulladások ellen, valamint az alakuló tumorokban megakadályozzák az érelzáródást.

Paradicsom: A likopin legfőbb forrása a paradicsom. A vegyülettel kapcsolatban kimutatták, hogy az segít csökkenteni a prosztata-, a mell- és a tüdőrák kockázatát. Érdekesség, hogy főzés során a likopinszint emelkedik.

Fokhagyma: Bizonyos népességi tanulmányok szerint a fokhagyma fogyasztása erősen kapcsolódik a rákos megbetegedések kisebb arányához: különösen a gyomorral és bélrendszerrel kapcsolatos rosszindulatú daganatok esetében.

Gyümölcsök

Alma: „Napi egy alma az orvost távolt tartja” – és milyen igaz! Egy felmérés szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak almát, a tüdőrák és az emlőrák kialakulásának kockázata alacsonyabb. Figyelj oda, hogy a héját is elfogyaszd!

Áfonya: Sötétkék színében rejlik a titok: rendkívül magas antioxidánstartalma, ami gátolja a DNS-t károsító molekulák képződését.

Szőlő: A lédús gyümölcs meglehetősen gazdag egy rezveratrol nevű vegyületben, ami nagy szerepet játszik a gyomor-, a mell-, a máj- és a nyirokrák kialakulásának megelőzésében. Az viszont nagyon fontos, hogy habár a borban is megtalálható ez a vegyület, az alkohol inkább növeli a rák kockázatát.

Egyéb

Lenmag: Az Omega-3 zsírsavak legfőbb forrása, csökkenti az emlőrák kockázatát, emellett képes lassítani a daganatok növekedését.

Zöld tea: A teafogyasztás erősen kötődik a vastagbél-, az emlő-, a petefészek-, a prosztata- és a tüdőrák kockázatának csökkenéséhez. Ezen belül a jótékony hatás kifejezetten erős a zöld tea esetében.

Csicseriborsó: A rostokban gazdag csicseriborsó hatékonyan veszi fel a harcot a gyulladásokkal. Rendszeres fogyasztóinál sokkal alacsonyabb a vastagélrák kockázata.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek