Segítség

A változástól való félelem: 7 jel és 8 megoldási stratégia a metathesiofóbiára

Létrehozva: 2024.05.18.

Vannak, akiknek lételemük, hogy valami újba és ismeretlenbe vethessék magukat, ám akadnak olyanok, akik már-már betegesen rettegnek a megszokottól eltérő dolgoktól.

A Fanny magazin remek tippeket gyűjtött össze, hogy segítsen.

A változástól való félelmet metathesiofóbiának nevezik, és ez sokkal gyakoribb probléma, mint gondolnánk! Ismerjük meg a jeleket, az okokat, és tudjuk meg, hogyan szabadulhatunk tőle. Ebben segít nekünk dr. Makai Gábor pszichoterapeuta.

 

Ragaszkodás az állandósághoz

A legtöbb emberről elmondható, hogy nem rajong a változásért. Ez azért van, mert az agyunk úgy működik, hogy biztonságban tartson minket azáltal, hogy felismeri a mintákat és ragaszkodik ahhoz, ami ismerős és biztonságos. Amikor az őskorban valami új jött szembe velünk, evolúciós szempontból előnyös volt, hogy az agyunk beindult, hogy ezáltal képesek legyünk megvédeni magunkat. Manapság azonban a változástól való félelem inkább visszatart, mint megóv minket. Az is gyakori, hogy az ellenállás egy része a múltbeli tapasztalatokból fakad. Ha volt olyan időszak, amikor a változás valami rossz dologhoz vezetett korábban, azt az elménk elraktározta. Szerencsére a gondolkodási mintáinkat is átprogramozhatjuk. Tehát, ha legközelebb új és ismeretlen közeleg, az agy vörös riasztást ad, és ha mi erre azt válaszoljuk, hogy "semmi baj, megoldjuk", az segíthet, hogy friss szemlélettel kezeljük a helyzetet. De nem mindenki számára ilyen egyszerű ez. A metathesiofóbiában szenvedők semmi másra nem vágynak, csak arra, hogy az életük a megszokott mederben folyjon és állandó legyen, hogy mindig, minden pontosan úgy történjen, ahogyan azt megszokták. Ha ez meghiúsul, az teljesen kiveri náluk a biztosítékot, iszonyú stresszt, frusztrációt, szorongást, sőt, akár komoly depressziót válthat ki belőlük.

 

Figyeljünk a jelekre!

– Különbség van a közelgő változások miatti aggodalomérzet és a metathesiofóbia, azaz a változástól való tényleges félelem között. Nem mindig könnyű megkülönböztetni a kettőt, pedig a felismerés az első és legfontosabb lépés a gyógyulás útján – mondja a pszichoterapeuta, aki elmondja, mire érdemes odafigyelnünk.

1. jel: Napi rutin

A napi rutinban bekövetkező bármilyen apró változás puszta gondolata is nyugtalanít minket, eluralkodik rajtunk a félelem, hogy ez hogyan hat majd az életünkre.

2. jel: Mi van, ha megtörténik?

Gyakran bosszankodunk a jövőbeli lehetséges változások miatt, legyenek azok kicsik vagy nagyok. Ezen képesek vagyunk naphosszat őrlődni.

3. jel: Új lehetőségek kerülése

Az új lehetőségektől vagy élményektől való félelem miatti ódzkodás gyakori jel. Ebbe beletartozik egy új hobbi kipróbálása, új emberek megismerése, költözés, az autó lecserélése, házasságkötés, összeköltözés, de még az előléptetés vagy a gyerekvárás gondolata is.

4. jel: Rendszeres pánikrohamok

Intenzív szorongást tapasztalunk, amikor egy lehetséges változással szembesülünk. Olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a szapora szívverés, izzadás, hányinger, fejfájás, gyomorgörcs, álmatlanság vagy a haláltól való félelem. Ezek a pánikroham jelei lehetnek, ám idővel akár súlyos depressziót is kiválthatnak.

5. jel: Csak rossz lehet

Képtelenek vagyunk úgy gondolni a változásra, hogy abból akár valami jó is kisülhet, előre viheti az életünket, örömet hozhat. A változás csak rossz lehet, akkor is, ha erre semmilyen jel nem utal.

6. jel: Mesteri halogatás

A halogatás nemcsak lustaságból fakadhat, hanem a változástól való félelem jele is lehet. Előfordulhat, hogy a status quo fenntartásának reményében halogatjuk a döntések meghozatalát vagy olyan lépések megtételét, amelyek kizökkentenek minket a megszokottból, még akkor is, ha ezzel a saját fejlődésünket szabotáljuk.

7. jel: Perfekcionista viselkedés

A túlgondolkodásra való hajlam, és az az igény, hogy mindent tökéletesen csináljunk, az ismeretlentől való félelemből eredhet. Az jár a fejünkben, hogy ha minden tökéletes úgy ahogy van, akkor nincs szükség semmiféle változásra.

 

Miért fontos szembenézni a változással?

- Az új dolgok elfogadásával nemcsak gazdagabb élményekre nyílik lehetőségünk, hanem a tanulás és az önfejlesztés révén saját életünket is javítjuk.

- Új lehetőségek nyílnak meg előttünk, legyen szó munkáról, kapcsolatról vagy lakóhelyről. Ezek segítik a fejlődést, gyarapodást, gazdagabbá teszik az életünket.

- Minden egyes alkalommal, amikor sikeresen vesszük az akadályt, magabiztosabbá válunk.

- Jobb lesz az általános közérzetünk.

- Segít elengedni a múltat.

- Felfedezzük önmagunkat.


 

Így küzdjük le!

1. stratégia: Próbáljunk meg a kihívásokra nem fenyegetésként, hanem fejlődési lehetőségként tekinteni.

2. stratégia: Gyakoroljuk a mindfulnesst a változások miatti szorongás csökkentése érdekében. Használjunk olyan technikákat, mint a meditáció vagy a légzőgyakorlatok, hogy a jelenben maradjunk, és enyhítsük a jövőbeli változások miatti szorongást.

3. stratégia: Írjuk le az érzéseinket, ha félünk az ismeretlentől.

4. stratégia: Vegyük körül magunkat támogató barátokkal és családtagokkal, akik meghallgatnak minket és megosztják tapasztalataikat. Nagy eséllyel vannak olyan emberek az életünkben, akik korábban ugyanúgy éreztek, mint mi most.

5. stratégia: Gyűjtsünk be minden információt a lehetséges változással kapcsolatban. Minél többet tudunk róla, annál kevésbé lesz idegen számunkra.

6. stratégia: Bontsuk le a változást kisebb, kezelhető lépésekre, és egyszerre csak egy-egy lépéssel birkózzunk meg, hogy könnyebben vegyük az akadályokat.

7. stratégia: Gyakoroljunk rendszeresen olyan stresszoldó tevékenységeket, mint például jóga vagy bármilyen testmozgás.

8. stratégia: Kérjünk szakmai segítséget, hogy támogatást kapjunk a félelem leküzdésében.


 

Bata Kata


 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek