Test és lélek

Tányéron a jókedv: egye magát vidámra!

BoBe

Létrehozva: 2019.11.24.

Az egészséges táplálkozás bizonyítottan javít a fásult hangulaton. Emellett pozitív érzést ad az is, ha mindennap megmozgatja testét, legyen az egy kiadós séta, vagy egy kis táncóra délután. A lényeg, hogy a szürke, zord időjárással a kedve ne szegődjön és ne hatalmasodjon el a téli depresszió.

Fáradtnak, ingerültnek és lehangoltnak érzi magát az­óta, hogy a nap tartósan a felhők mögé bújt? Akkor bizonyára téli depresszióban szenved, ami szerencsére nem egy valódi depresszió, csak a köznyelv hívja így. Ez a fajta csak egy időszakos változata a rossz hangulatnak, ahogyan kisüt újra a nap, már el is illan. Ennek oka általában a természetes fény hiánya és a nappalok rövidülése. Sajnos a nőknél gyakrabban alakul ki, mint a férfiaknál. Ilyenkor úrrá lesz az emberen az erőtlenség, a szomorúság, csökken a munkakedv, és eszeveszetten kívánja az édességet. Hogy elűzze ezt a komor hangulatot, sétáljon mindennap a szabadban, egyen vitamindúsan, és legyen a szeretteivel és barátaival minél többet!

Észrevette, hogy ha szomorú vagy lehangolt, akkor nem figyel oda arra, hogy mit eszik? Egy amerikai kutatás szerint szorosan összefügg a hangulat az elfogyasztott étellel. A depresszív állapotban szinte mindent fel akar falni, teljesen mindegy, hogy az mennyire egészséges. Mint ahogyan a tudósok azt bizonyították, javíthat a hangulatán, ha a gyorséttermi ételeket fehérjedús és zöldségekkel megpakolt menüre cseréli. Na, de lássuk, pontosan mikre is van szüksége szervezetének a boldogsághoz. 

Hangulatjavító ételek

Boldogsághormonná alakul a triptofán nevű aminosav, amit vörös húsokból, tojásból és halfélékből vihet be a szervezetébe. Emellett a csokoládéban, zabban, banánban, mangóban és datolyában is megtalálható a csodaszer, amivel pillanatok alatt érezheti a boldogsághormon szétáradását a testében.

Depresszió elleni csodaszer a tirozin aminosav, amit az agy serkentésére és a kokainfüggőség kezelésére is használnak. A magas fehérjetartalmú ételekben található, de a banán és az avokádó is remek választás a borús napokon.

Csökken a boldogsághormon szintje, ha nem visz a szervezetébe elég Omega 3 zsírsavat. Legtöbbet a lazac tartalmaz, de a tengeri halak és az olajos magvak is tartalmaznak elegendőt.

Összefügghet a depresszióval a folsav hiánya is, amit a leveles zöldségekkel vihet a szervezetébe. Fogyasszon sok tojássárgáját, szóját, mogyorót és mandulát.

Ingerült lesz, ha nincs a szervezetében elég szelén. A gabonák, hüvelyesek, sovány húsok és zsírszegény tejtermékek igazán sokat tartalmaznak.

Érzelmi és hangulati zavarokat okoz a D-vitamin hiánya a szervezetéből. Egyen sok halat, tejterméket, májat és tojást, hogy minél több jusson a szervezetébe ebből a csodaszerből.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek