Test és lélek

Tudta? Gyulladt fogínyre is jó a mirha

Bors

Létrehozva: 2019.05.26.

A szomáliai balzsamfa kérgéből bevágások helyén szivárgó, a levegőn szemcsékké szikkadó mézgagyantát, a mirhát, ősidők óta használják gyógyászati célokra. Nap­jainkban füstölők formájában népszerű, illata a karácsonyi ünnepek hangulatát idézi.

Gyógyhatásai: erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő, vírus- és baktériumölő. Különösen hatékony a szájban kialakult sebek (fekély, afta), fogínygyulladás kezelésében.  Enyhíti a torokfájást, légzőszervi megbetegedésre, sebek gyógyítására is kiváló. Csökkenti a koleszterinszintet, segít a szívinfarktus megelőzésében. A bőrt puhává, fiatalossá teszi, kisimítja a ráncokat. Gyógyír a pattanásos arcbőrre.

Tipp: szájfertőzés és torokfájás esetén a mirhacseppes öblítés rendkívül hatásos (2–5 cseppet tegyünk a vízbe). Hatását fokozhatjuk, ha kamillával és mentával keverjük.

A belőle készített cseppek segítenek pszichés megbetegedések esetén. Erősítik az idegeket, élénkítő hatásúak, serkentik az agy vérkeringését, javítják a koncentrációké­pességet. 

Illóolaja kiváló bőr- és száj­ápoló, gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló. Gyakori összetevője a szájvizeknek és fog­krémeknek. Terápiás hatást azonban csak a 100%-os tisztaságú illóolajtól várhatunk.

Felhasználása: főként külső használatra, ecsetelő-, öblögető- és párologtatószerként, valamint borogatásként nehezen gyógyuló sebek, és aranyér kezelésére ajánlott.

Füstölőként nyugtató hatású, elmulasztja a fejfájást, az orrdugulást és a pánikro­hamot.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek