Cukorból készül szobor, papírból kakukkos óra, és van, akinek az jelenti a kihívást, hogy a legszebben pelenkázzon be egy csecsemőt. Különös versenyek győzteseit mutatjuk be.
Meghajtogatta a Szabadság-szobrot
Villányi Balázs gyerekkorában hosszú ideig bárányhimlős volt. Amíg lábadozott, találomra levett egy könyvet a polcról, amiben papírhajtogatások rajzait látta. Pár évvel később már az Egyesült Államokban megrendezett gyermek origami versenyek díjazottja volt. Felkérésre a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot is meghajtogatta papírból.
− Egy évig gyakoroltam, hogy a legnehezebb figurákat is elkészíthessem – emlékezett a kezdetekre Balázs. – Megállás nélkül újabb és újabb hajtogatásokon törtem a fejem.
Egyszer egy kakukkos órát is elkészítettem: levélmintával, kiugró kakukkal, trófeával és ingával együtt. Izgalmas kihívást jelent számomra az origamizás. Milyen hajtogatások sorozatával lehet egy tárgyat megalkotni? Műszaki mérnök informatikusként a munkámban is szükségem van erre a kreativitásra.
Kawasaki-rózsa
A képen látható rózsa egy kortárs japán origamiművész, Kawasaki úr találmánya. A rózsa különlegességét a visszahajtogatott rózsaszirmok cizelláltsága jelenti. Gyakorlott origamisnak tíz percre van szüksége az elkészítéséhez. Villányi Balázs gyakran készít ilyet, ami ruhadarab díszítője is lehet.
Grillázsból készül a legszebb virágcsokor
Rimóczi Lászlónak itthon nincs párja a grillázskészítésben. Baldachinos ágyat, bölcsőt, bőségszarut, kacsalábon forgó palotát vagy akár Ford T-modellt készít az olajos magvakban bővelkedő édességből. 2700 darabból készült mézeskalács házikójával a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, a legutóbbi gasztronómiai világbajnokságon pedig bronzéremmel jutalmazták.
– Egy idős nénitől, Kasza Péternétől tanultam el a grillázskészítés rejtelmeit, mert az édességek jobban vonzottak, mint a sportolás – mesélte a Borsnak. – Lajosmizséről származom, ahol még elevenen él ennek a hagyománya.
Mátyás király kora óta a lakodalmak nélkülözhetetlen édessége volt az Alföldön. Bőséget és boldogságot hozott az ifjú párnak a grillázsból készült ház vagy templom alakú torta. Össze kellett jól törniük, mert annyi boldog év várt rájuk, ahány darabra aprózódott a cukros finomság.
Főállásomban szakácsként dolgozom, a grillázskészítés a hobbim. A két évvel ezelőtti Gasztronómiai Világbajnokságon „Mennyei grillázs” nevű munkám bronzérmes lett. Büszke vagyok rá, hogy grillázsszobrokból nagyszabású kiállítást is rendezhettem, 2009-ben pedig megalapítottam a Magyar Grillázs Szövetséget, hogy fennmaradjon a hazai készítésének tradíciója.
Mostanában különleges bonszájokat készítek, az alkotás nyugtató hatással van rám.
Pelenkázás a hobbija
Bartha Inez 17 éves tanuló céltudatosan készül az életre. Feltett szándéka, hogy hivatásos szülésznő lesz. Ezért indult idén az Országos Csecsemőgondozási Versenyen.
− A miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolába járok. A versenyen nem csak elméletben kellett tudni, hogyan bánunk a csecsemővel, gyakorlatban is meg kellett mutatnunk, és persze ehhez hozzátartozik, mennyi idő alatt és milyen szépen teszünk tisztába egy babát. Főleg az számít, hogy a pelenka ne legyen szoros, de ne is engedje el a belevalót.
Még egy plakátot is kellett terveznünk a helyes csecsemőgondozásról. Bába szeretnék lenni, és van a családunkban kisbaba, akinek a gondozásában időnként segíthetek. Legalább négy saját gyereket szeretnék!
Az utca táncos akrobatája
Nálunk még ritkaságnak számít, ám külföldön rendszeresen rendeznek utcatánc-világbajnokságokat. Oláh Zoltán a breaktudásával uralja az aszfaltot. 2005-ben II. helyezést ért el a világ utcatáncosai számára rendezett versenyen.
– 2001-ben Dunaújvárosba költöztem, ahol a testvéremék laknak. Általuk ismerkedtem meg a hip-hop stílussal, de végül a break mellett döntöttem. Tíz éve, 16 éves koromtól táncolok. Most már kevesebb időm van rá, mert minőségellenőr gépes operátorként dolgozom egy gumigyárban. 2005-ben kijutottunk az aszfalttánc-világbajnokságra, ahol ezüstérmesek lettünk. N
agyon szeretem a mozgást és mindenféle zenét. A tánc felszabadít, csodálatos érzés. Most a szombati székesfehérvári versenyre készülünk.
Szobrot mintáz az ételből
Takács József hét éve látott először ehető szobrot. A szakácsot annyira lenyűgözték a szépen faragott zöldségek, gyümölcsök, az ételekből komponált művek, hogy elhatározta, ezt ő is megtanulja.
– Tanács Attila többszörös olimpiai és világbajnok ételszobrász lett a mesterem. Kétezernégy óta huszonegy arany-, ezüst- és bronzérmet kaptam. A 2007-es prágai dinnyefesztiválon csapatommal Guinness-rekordot állítottunk fel: huszonegyen 72 óra alatt 321 dinnyét faragtunk meg. Főként zöldségből, gyümölcsből, sajtból, tésztából és kókuszzsírból készítek ehető szobrokat.