Aktuális

2012-ben az ország tortája: Szabolcsi almás máktorta

Bors

Létrehozva: 2012.08.14.

Ebben az évben az almás máktorta az Őrségi sütőtökös almatortát , a Mézes-bazsalikomos málnatortát, a Császárkörte tortát és a Nemzeti trikolór tortát győzte le. Recepttel.

Hatodszorra választották meg az ország tortáját, ami Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása. Idén a Szabolcsi almás máktorta lett a befutó, ami ezzel maga mögé utasította a Őrségi sütőtökös almatortát, a Mézes-bazsalikomos málnatortát, a Császárkörte tortát, illetve a Nemzeti trikolór tortát, amik szintén vesrenyben voltak a címért. A cukrászdákban augusztus 20-tól lehet árusítani, addig kereskedlmi forgalomba nem kerülhet.

A parlamenti sajtótájékoztatón bejelentették az ország cukormentes tortáját is, ami az Almatorta egressel lett. Ez a budapesti Zila Cukrászda kreációja. A cukormentes Magyarország torta most van először, köszönet érte az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak. 

Recept: 

A piskóta felverthez 3 db 16 szeletes piskótakarikát (23 cm átmérőjű) készítünk elő, a sütőt 200°C-ra melegítjük.

Az almák csumáját kivágjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Rátesszük a reszelt citrom héját és levét, ill. a zabpelyhet. Az egész- tojásokat a nyírfacukorral és az eritritollal felverjük. Mikor a tojásokat felvertük, hozzáadjuk a reszelt almát, a szárazanyagokat és végül az olvasztott vajat. A kész masszát kikenjük és kb. 18 percig sütjük.

Az egrest az eritritol 2/3-ával feltesszük főzni. Mikor az eritritol megolvadt, botmixerrel pürévé aprítjuk. A maradék eritritolt elkeverjük a pektinnel és mikor az egres forr, akkor hozzáadjuk, és 1-2 percig főzzük. Hűtőbe tesszük, és amíg áll, addig elkészítjük a krémet.

A krémhez az almát szintén kicsumázzuk, hasábburgonya-nyomón átnyomjuk és szintén rátesszük a citrom héját és levét. A fügecukrot karamellizáljuk, és mikor elérte a kívánatos színt, hozzátesszük a vajat, ill. az almát, és enyhén puhára pároljuk. Miután kész, leszűrjük és a leszűrt léhez hozzáadjuk a kikapart vaníliarudat, és feltesszük főni, majd a tojássárgájával 83 C-ra befőzzük. Miután megvan, hozzátesszük a már vízzel összekevert zselatint. A kihűlt alaphoz hozzátesszük az olvasztott csokoládét, pörkölt diót és végül a habbá vert tejszínt.

A töltésnél az egrespürét a három lapra szétkenjük és a karamellkrémet a három lap közé töltjük. A tetejét szintén megkenjük krémmel, és az oldalát is.

Amint megszerezzük a még javában zajló sajtótájékoztatóról a Szabolcsi almás máktorta receptjét, azt is közzétesszük. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek