Kevesebbet költünk alkalmanként éttermekre, mint négy éve, de ahol jól főznek, oda szívesen visszajár a vendég. Az íz és a kiszolgálás többet számít, mint az ár. Elvesztették egyeduralmukat a hamburgeresek, miközben egyre népszerűbbek a különböző nemzetek konyhái.
A magyarok 46 százaléka látogatott el legalább egyszer valamelyik gyorsétterembe az elmúlt egy év során – derült ki a GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló friss felméréséből. A népszerűségi listák élén azonban a hagyományos éttermek, illetve vendéglők állnak, de a büfék és pizzériák is megelőzték a gyorséttermeket.
A színvonalas helyeken az átlagosnál műveltebb és magasabb jövedelemmel rendelkező 40–49 évesek fordulnak meg gyakrabban, a fiatalabb generáció tehetősei azonban gyakran voksolnak még mindig a gyorséttermekre.
A magyarok negyede kizárólag otthon étkezik, a többség azonban még mindig jár étterembe, igaz, ritkábban, s nem hajlandó többet költeni. A hagyományos éttermekben átlagosan fejenként 2380 forintot hagyunk, a gyorséttermekben 1200 forintot fizetünk.
Szempont az íz
– Pár kilométert autóztunk, csak hogy mexikói gyorsétteremben ebédeljünk, de megérte – állítja Kaczmarczyk Gábor, aki kollégájával, Molnár Péterrel ebédelt.
– Amerikában kedveltük meg a mexikói konyhát. Jók az ízek, megvan a hangulat, gyors a kiszolgálás, árban középkategóriás. Ráadásul egészségesebb a burrito, mint a hamburger. Gábor hozzáteszi: előnyben részesíti a nemzetközi konyhát. Nála a legfőbb választási szempont az íz, aztán a kiszolgálás gyorsasága és az ár következik.
Az éttermek kapcsán bizony sok a félreértés, vélekedik Achilles Philippo Sparta, az Okay Italia étterem tulajdonosa. – Nálunk a legbonyolultabb ételre is legfeljebb 15 percet kell várni, a déli, 990 forintos menünél viszont csak öt perc a türelmi idő. Ennél olcsóbban gyorsétteremben sem laknak jól. S az sem mindegy, mennyire! Egy kiadós étkezés után két órával nem lesz éhes a vendég, mint egyes gyorsbüfék után. A vendégnek az ízeken túl a vendégszeretet, a bánásmód számít. Szeretni kell a konyhát és a vendéget. Ennyi a titok.
Őszi Zoltán, a kecskeméti Szőlőfürt vendéglő főpincére azt mondja, hogy a vendégeknek elsődleges az étel íze, minősége. Minden csak azután következik. – Nálunk azt szeretik, hogy még menüből is többféle van, naponta 4 leves és 5 főétel, bármilyen kombinációban. Hétköznap a környező munkahelyekről járnak hozzánk, szombat délben pedig a családok. Ôk általában akkor, ha vásárolni voltak, s nem maradt az anyukának ideje a főzésre. Vasárnap pedig a svédasztalos ebéd a nyerő.
Kovács Attila többszörös válogatott kerékpárversenyző és Berzicza Tamás világbajnok ezüstérmes birkózó az egészséges ételeket részesíti előnyben. – Odavagyok a halakért, de jöhet a csirke is, a nehezebb ételektől viszont tartózkodom –mondja Attila, aki étteremben inkább a nemzetközi ízekre szavaz, míg a magyar konyhának odahaza hódol. – Szeretjük a tágas, hangulatos helyeket és a minőségi kiszolgálást – magyarázza Tamás. – Egy jó étterembe szívesen visszatér az ember. A különleges ételekért szívesen kifizetünk akár 3–4 ezer forintot is.
Dorián András szombatonként látogat étterembe, ahol 6–12 ezer forintot is fizet: – Nem szeretem a gyorséttermeket, s a minőségi helyeken is igyekszem az egészséges ételeket választani.