A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a környezetet szennyezi a tengeri hekk ideszállítása, ráadásul a hal a fogyasztót is mérgezi. Amíg a zöldek fanyalognak, addig a magyar strandolók továbbra sem vevők a hazai halra.
Évtizedek óta a magyar fürdőhelyek egyik legnépszerűbb étele a hekk. Nagyon finom, még ha el is kérik érte az árát – vélekednek a nyaralók. Mérgező és az ideszállítása környezetszennyező – kontráznak a zöldek.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint az Európai Unió élelmiszer-biztonsági gyorsvészjelző rendszerében gyakran szerepelnek a halak. A riasztások negyede azonnali piaci intézkedést, például termékvisszahívást vagy lefoglalást igényelt. A leggyakoribb panaszok közé a megengedettnél nagyobb nehézfémszennyezés tartozott, nem ritka a rossz higiéniai állapot és a helytelen fagyasztás sem. Vajon az árusok és a fogyasztók mit szólnak az efféle kimutatásokhoz?
– Bár nálunk többféle magyar halfajta is kapható, az emberek többsége hekket rendel – mondta lapunknak Farkas Éva, az egyik Római parton mûködô étterem munkatársa. – Finom húsú, szálkamentes fajta a hekk, ráadásul olcsóbb is, mint a magyar hal. Nálunk tíz deka hekk 348 forint, ezzel szemben a süllő ára 650 forint, a pisztrángé pedig 500 forint tíz dekagrammonként. Még senki sem panaszkodott, hogy baja lett volna a hekktől. Pánczél Gabriella jóízűen falatozott a vendéglő teraszán.
– Igen, hallottam róla, hogy a tengeri halak mérgezőbbek, de nem hiszem, hogy bajom esne tőle, ha egy nyáron négy-öt alkalommal hekket eszem. A tengeri halaknak finomabb a húsuk, az édesvízi halaknak néha pocsolyaízük van, ráadásul szálkásak – mondta Gabi.
Abalatoni strandok büféiben is jól fogy a hekk. Tíz deka 420 forintba kerül, ezzel szemben ugyanennyi fogas süllőért 1000 forintot is elkérhetnek.