Fasírt helyett szója, sült oldalas helyett sült padlizsán – a tudósok azzal rémisztgetnek, hogy ha így gyarapszik tovább a Föld lakossága, akkor mindenkinek át kell térnie a vegetáriánus életmódra, hogy étel jusson az asztalokra.
Földünk túlnépesedése és a bolygó fokozatos elsivatagosodása a tudósok szerint odáig vezethet, hogy 40-50 év múlva az emberek kénytelenek lesznek hús helyett zöldségeket az asztalra tenni, ha meg akarják tömni a hasukat.
– Az emberek jelenleg állati eredetű termékekből nyerik fehérjeszükségletük 20 százalékát. Ezt az arányt körülbelül 5 százalékra kellene csökkenteni, hogy elegendő táplálék jusson a 2050-ig várhatóan 9 milliárdosra duzzadó globális népesség egészének – számolták ki a Stockholmi Nemzetközi Vízintézet szakemberei.
A jóslat realisztikus és ijesztő, de a szakemberek szerint nem kell még pánikolni, mivel évtizedes távlatokról beszélünk, és addig biztosan megtaláljuk a megoldást.
Az állatok viselkedésének és fejlődésének neves magyar kutatója, prof. dr. Csányi Vilmos etológus úgy véli, egyébként sem valószínű, hogy a világ lakossága képes lenne átállni a teljes vegetarianizmusra, miután a húsevés az ember génjeiben kódolva van.
– Legközelebbi rokonaink, az emberszabásúakhoz tartozó csimpánzok és bonobók a fehérjeszükségletük 10 százalékát fedezik vadászatból. Esetükben megfigyelhető az is, hogy a zsákmányt többen fogyasztják el. Noha az adott állatot elejtő egyed igyekszik minél előbb elvonulni társaitól, nem lép fel támadólag, ha mindenki letép magának egy darabot belőle. Ezt nevezik potyatűrésnek – mutatott rá Csányi, hogy hogyan is gondoskodnak közeli rokonaink a „családjuk” hússal való ellátásáról. Ezt a viselkedési formát vitte tovább az ember a génjeiben, és lett aktív vadász.
A Fény utcai piac Falodájának séfje bízik abban, hogy a hús nélküli élet víziója csupán rémálom, s nem kell majd úgy vadászni az élelemre.
– A hozzánk betérők 70 százaléka húst eszik, a többiekből is csak egy páran vegetáriánusok. Ezzel együtt nem esnék kétségbe, ha hús nélküli ételeket kéne főznöm, csak azért bánkódnék, mert én is húspárti vagyok – mondja Pintér Zsolt.
– Nem örülnék, ha vegetáriánus étteremben lennék séf, de feltalálnám magam. Készítenék rántott cukkinit, padlizsánt vagy sajtot. Most is van az étlapunkon juhtúróval töltött gombafej, gombapaprikás és sajtos-tejfölös tészta. Jöhetne a sóska, a spenót, a zöldborsó, a zöldbab párolva vagy főzelékként, és a paradicsomos káposzta vagy a krumplifőzelék – magyarázza.
Bereznay Tamásnak, a Pesti Disznó séfjének főztjét államfők, királyok, hercegek imádják.Nem véletlen, hogy konyhaügyekben egykor a Köztársasági Elnöki Hivatal is vakon megbízott benne, hiszen ő készítette Sólyom Lászlónak és vendégeinek az ebédet, vacsorát.
– Már a gondolattól is megijedek, hogy nem ehetnénk húst, hiszen én magam is nagy húsimádó vagyok. A kényszer nagy úr, talán sikerülne átnevelni az embereket a zöldségevésre, de én személy szerint ezt nem tartom valószínűnek – mondta el Bereznay a Borsnak.
– Egyszer-egyszer persze belefér a menübe a húsmentes étel. Főzelék formájában én is preferálom a zöldségeket, de a pörkölt, a sült oldalas vagy a fasírt szerintem elengedhetetlen tartozéka egy jó kelkáposzta-főzeléknek – szögezte le a sztárséf, aki szerint el kell fogadni: az ember nem fog tudni lemondani a húsról.