Aktuális

Tart a kormány csatája a bankokkal

Munkatársunktól

Létrehozva: 2012.11.06.

A bankszövetség szerint a kormány, Giró-Szász András szerint viszont a bankok rúgták fel a tavaly decemberben kötött megállapodást. A kabinet és a pénzintézetek egymásra mutogatnak.

Nem a kormány, hanem a bankszövetség szegte meg a két fél megállapodását – ezt mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a Ma reggel hétfői adásában. A kormányszóvivő szerint azzal, hogy a bankok nem növelték a hitelkihelyezésüket, egyoldalúan felrúgták az egyezséget, mivel ez egyik pontként szerepelt a megállapodásukban.

A Magyar Bankszövetség és a kormány tavaly decemberben állapodott meg abban, hogy 2013-ban a bankadó a felére csökken. Emellett szerepelt a szerződésben, hogy az a bank, amely 2012. szeptember 30-ig növeli a kis- és középvállalati hitelállományát, az ezt az összeget arányosan levonhatja a bankadójából.
A Magyar Bankszövetség október 17-ei közleménye szerint miután a kormány bejelentette, hogy nem csökken a bankadó mértéke, a kabinet egyoldalúan megszegte a megállapodást. Erre vágott most vissza Giró-Szász.

Megkerestük a Magyar Bankszövetséget is, hogy mit szólnak a kormányszóvivő új vádjaihoz, de ôk nem nyilatkoztak. Egy névtelenségét kérő bankszövetségi vezető azonban a Borsnak elmondta: a megállapodásban a hitelnövelés csak mint lehetőség szerepelt a bankok számára, hogy így csökkenthessék tovább az adójukat, azaz nem volt kötelező, így nem is tudták volna felrúgni az egyezséget. Hétfő délután Rogán Antal is beszállt az üzengetésbe. A Fidesz frakcióvezetője ígérete szerint a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordul, ha a bankok összehangolják a pénzügyi tranz-akciós illeték áthárítását az ügyfelekre.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek