Aktuális

Már mindenhol tüntetnek a diákok

Létrehozva: 2012.12.12.

Országszerte tiltakoznak a kormány felsőoktatási reformja ellen. Soprontól Székesfehérváron át Békéscsabáig utcára vonultak a fiatalok. Kiakadtak a keretszámcsökkentés miatt.

Harmadik napja tart a diákok tüntetéssorozata a kormány felsőoktatási reformja ellen. A fiataloknál az verte ki a biztosítékot, hogy a kormány felsőoktatási reform címén drasztikusan, gyakorlatilag harmadára csökkenti jövőre az államilag támogatott keretszámot.

Ennek értelmében 2013-tól az idei 27 150 helyett már csak 10 480 hallgató tanulhatna ingyen, a többieknek részben vagy egészében maguknak kellene állniuk a költségeket, ­vagy­is tandíjat kellene fizetniük.

Szerdán már kora reggeltől elkezdődtek országszerte a megmozdulások: a hallgatók általánosságban a keretszámok visszaállítását követelik a kormánytól. Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: azok a hallgatói önkormányzatok lépnek fel az elképzelésekkel szemben, amelyeket nem is érint.

– A szabályozás a ma még csak középiskolába járókra vonatkozik majd – tette hozzá, megjegyezve, hogy van olyan hallgatói önkormányzati vezető, aki 12 éve lépett az egyetem falai közé. A legnagyobb megmozdulás Budapesten zajlik: a Műszaki Egyetem elé több hallgatói szervezet hirdetett megmozdulást, amelynek kezdetére már mintegy másfél ezer tiltakozó gyűlt össze. Budapest belvárosa estére teljesen megbénult. 
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek