Döbbenetes adat az Élelmezési Világszervezet (FAO) felméréséből: a világon megtermelt élelmiszer harminc-ötven százaléka minden évben a szemétbe kerül. Egy átlagos magyar háztartás évente kétszáz kiló élelmet dob a kukába!
A felmérésben szereplő óriási szám magába foglalja a termelés, a raktározás és szállítás során keletkező, valamint a háztartásokban megmaradó mennyiséget is.
A tékozlás világméretű, de egyelőre csak a világ legnépesebb országában, Kínában vezettek be intézkedéseket annak érdekében, hogy visszaszorítsák, újrahasznosítsák a felesleget: gyűjtőhelyek ezreit nyitották meg szállodák, nagy éttermek környékén, ahol a maradék leadható.
Nem csoda, hisz míg Kína egyes területein hatalmas méreteket ölt a nyomor (majdnem 128 millió ember él mélyszegénységben), addig az országban csupán az éttermek által kidobott, még fogyasztható ételmaradékok akkora mennyiséget tesznek ki évente, amivel 200 millió embert lehetne jóllakatni.
New York ilyen szempontból pozitív példával szolgálhat, ugyanis a város egyik nagy területű piacán hat éve működik egy komposztáló, amelyben eddig négyszázötven tonnányi élelmiszert hasznosítottak újra.
Az a kezdeményezés is sikert aratott, amelyik arra ösztönözte az embereket, hogy az étkezések során törekedjenek a „zéró maradék” elvre, azaz inkább kevesebbet rendeljenek, minthogy bármit is kidobjanak.