Aktuális

Felfüggesztett börtönt kérnek Gergényire

Bors

Létrehozva: 2013.04.08.

Felfüggesztett börtönt kér az ügyészség Bene Lászlóra és Gergényi Péterre a 2006-os őszi zavargások miatt. A két volt főkapitány mellett 12 másik rendőr ül majd a vádlottak padján.

A Bors birtokába került a 2006-os őszi zavargások kapcsán meggyanúsított főrendőrök elleni vádirat. A 14 vádpont közül az első az MTV székházának ostromáról szól, ez a rész taglalja a legsúlyosabb főrendőri mulasztásokat. Az ügy főszereplője a másodrendű vádlott, Gergényi Péter.

A volt budapesti főkapitányról kiderült: bár 2006. szeptember 17-én, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése napján készítettek védelmi tervet, a székházról megfeledkeztek benne. Gergényi másnap, az ostrom napján a Hír Tv-ben követte az eseményeket, közben rádión tájékozódott, míg a székházban káosz uralkodott, az ott jelenlévő parancsnok – szintén az ügy vádlottja – döntésképtelenné vált.

A székházat eleinte egy csekély tapasztalattal bíró, pécsi osztag védte. Közülük hatvanan sérültek meg, úgy, hogy 22 rendôrnek sisakja, 18-nak pedig pajzsa sem volt.

Bár egy rendőri osztag a Parlamenttől a segítségükre siethetett volna, ezt Gergényi közvetett utasítására mégsem hajthatták végre.

A vádirat kitér a teljes szervezetlenségre is. A kivezényelt ­víz­ágyú­ból hamar elfogyott a víz, utánpótlás nem volt. A beígért automata könnygázgránátok nem érkeztek meg. A székházban sok rendőr azt sem tudta, ki a parancsnoka. A másodrendű Gergényire – elöljárói intézkedés elmulasztás miatt – felfüggesztett börtönt kér az ügyészség.

Az ügy első számú szereplője Bene László volt országos főkapitány, aki az ostrom idején Brazíliában volt. Őt az ügyészség két ügyben találná bűnösnek. Neki rója föl, hogy 2006. október 23-án nem viseltek azonosító jelvényt a rendőrök. Ekkor a Deák térnél és a Nyugati térnél folytak a legnagyobb megmozdulások. A vádirat oldalakkal később kitér arra, hogy ezekben a napokban a rendőrség teljes könnygázkészletét kilőtték, ezután már raktáron sem volt több.

Összesen 1164 darab gránátot, 1195 gumilövedéket és 581 granulátumos vadásztöltényt használtak el. Bene ellen a második vádpont az, hogy nem indította meg a rendőri visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálatokat. Benére is felfüggesztett börtönt kérnek.

A harmadrendű vádlott Dobozi Józsefre szintén felfüggesztett börtönt kér a vádhatóság. A dandártábornok, az akkor még létező Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoka vidéki lakásában aludt az ostrom idején. Elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolják.

Miniszter is tanúskodik

A 14 vádlottat felvonultató 72 oldalnyi vádirat több mint 110 tanú beidézését javasolja. Köztük van az akkori igazságügyi miniszter, Petrétei József, Rudi Zoltán, az MTV elnöke, Lasz György, az In-Kal Security vezetője és egy televíziós újságíró is. A vádpontokat a Központi Nyomozó Főügyészség debreceni osztálya fogalmazta meg.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek