Aktuális

Eurovízióra készül James, a hajléktalan pécsi énekes

Fóris Gábor

Létrehozva: 2013.11.02.

Saját dalával szeretne bejutni az Eurovíziós Dalfesztiválra egy pécsi hajléktalan. Az ötvenéves Varga János, művésznevén James egy éve adta ki saját lemezét. Utcaseprőként keresi meg a felkészülésre valót.

Zenésztársakat keres Pécs közismert hajléktalan figurája, James, hogy segítsenek neki dala háttérze­néjének megalkotásában. Indul ugyanis az Eurovíziós Dalfesztivál hazai selejtezőjén Rég volt, szép volt című számával, amit a rokonainak, ismerőseinek írt, azoknak, akik eltávolodtak tőle, amióta hajléktalan.

– Gyorsan jött a dallam és a pár mondatos szöveg – meséli. – Szeretném bebizonyítani, hogy egy fedél nélküli ember is tud, ha akar.

James a szüleitől örökölte tehetségét: apja Pécs legismertebb zongorahangolója, anyja pedig prímás volt. Az ő élete a válás után siklott ki, akkor veszítette el otthonát, és azóta képtelen másikat teremteni. Néhány éve egy párizsi padon világosodott meg, ott jött az ötlet, hogy zenével próbálkozzon.

Hazatérése után egy lemezt is kiadott, de nem jöttek be a számításai. Az elmúlt egy évben Belgiumban és Franciaországban csövezett, időnként jazzklubokban lépett fel kosztért, néhol egy kis gázsiért.

A közlekedést autóstoppal oldotta meg. – Általában ingyen énekeltem. Csak annyi bevételem volt, amit a vendégek összekalapoztak nekem. A legnagyobb összeg, amit egy este kerestem, ötven euró volt – mesélte. – De nem éreztem otthon magam, ezért hazatértem.

James most egy belvárosi parkolóban lakik. A napokban felvették utca­seprőnek, ezért azt reméli, havi negyvenhétezer forintos keresetéből nekiállhat az eurovíziós felkészülésnek. Szeretné megcsináltatni a fogait is, hogy jobb legyen a kiejtése. Amennyi ennivalóra kell, azt addig is összeénekeli az utcán.  
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek