Az amerikai BuzzFeed nevű oldal összeszedte azokat a magyar ételeket, amiket mindenképpen ismernie kéne a világnak. A 33-as listán van lángos, gulyás, palacsinta, halászlé, hurka-kolbász és még sok olyan, ami miatt csak ebéd után tudtuk rávenni magunkat ennek a cikknek a megírására. Szerintünk ugyanis kimaradt jópár kihagyhatatlan kaja, amiket gyorsan össze is szedtünk.
A buzzfeed gyűjtése pillanatok alatt hihetetelnül népszerű lett, “már a tengeren túl is tudják, mi a jó” kommentárral még Orbán Viktor is megosztotta a Facebook oldalán. Nézzük, szerintünk mik maradtak ki.
Mákos guba
Van, aki vaníliás öntettel, van, aki mézzel, de a legtöbben porcukorral eszik. Igazából teljesen mindegy, mert a mákos guba mindenhogy jó, csak legyen kéznél fogkefe. Mi szenteste, halászlé után szeretjük a legjobban.
Paprikás krumpli
Ez sem egy diétás étel, de mit csináljunk, ha finom. Ha ehetünk, együnk is annyit, amennyit csak lehet, a diéta ráér. Tipikusan az a kaja, amit férfiak tudnak igazán jól elkészíteni.
Zsíros kenyér hagymával
Ez az, amihez még csak főzni sem kell tudni, bárki képes elkészíteni, aki legalább kenyeret tud vágni. Az igazi zsíros kenyeret lilahagymával esszük, de előtte megszórjuk pirospaprikával. Mostanában menőbb szórakozóhelyeken is előszeretettel próbálkoznak vele, de az a szeletelt kenyeres verzió csak az életkedvünket veszi el.
Krumplis tészta
A magyar ember nehezen lenne meg krumpli nélkül. A krumplis tészta viszont bármennyire is finom, tejföl vagy savanyúság nélkül nem működik.
Jókai bableves
Valószínűleg a legnépszerűbb vasárnapi ebéd, ami után az ember gyomra egész délután segítségért kiált, de a szenvedések ellenére sem kérdés, hogy megéri. Állítólag lehet úgy is készíteni, hogy ne fújódjunk fel kétszeresére tőle, de mi ilyet még nem tapasztaltunk. Aki tudja erre a biztos receptet, írja meg nekünk!
Töpörtyű
Nem feltétlenül kell disznóvágásra járni ahhoz, hogy az ember jó töpörtyűt egyen, de azért a friss, melegen gőzőlgő verziót semmilyen hentesnél vásárolt változat nem tudja kárpótolni.
Palócleves
Nevével ellentétben Budapesten született, és álltólag maga Mikszáth Kálmán kérte meg Gundel Jánost, hogy készítsen neki valami olyan levest, ami igazán ízlene neki. Hogy ez így volt-e, vagy sem, az már sosem derül ki, mindenesetre nem csak Mikszáth szerette, mi is imádjuk.
Újházy-tyúkhúsleves
Vidéki lagzikon etalon, bár több forrásunk szerint ez a verzió általában borzasztó. Nagy üzemben egyébként minden ételt roppant könnyű elrontani, ezért ezt is inkább otthon, vagy étteremben együk.
Kocsonya
Idősebb kocsonyafüggők szerint ez az az étel, amire a leginkább igaz, hogy meg kell hozzá érni. Nem egy negyvenes férfitól hallottuk már, hogy korábban ki nem állhatta a kocsonyát, de ma már el sem tudná képzelni az életét nélküle.
Tejbegríz
Kakaósan, fahéjasan, de csoki darabokkal is verhetetlen. Van, aki a lágyabb állagúra esküszik, de az igazság az, hogy a tejbegríz hidegen, keményebb verzióban is kiváló.
Ha valamit még mi is kihagytunk, ne habozzon, írja meg kommentben!