Megváltozott munkaképességű és sérült embereknek ad óriási lehetőséget dr. Hermann-né Nagy Vera. Székesfehérvári éttermében csak olyanokat foglalkoztat, akik súlyos betegség után rokkantnyugdíjassá váltak vagy értelmileg sérülten születtek. Kiút a reménytelenségből.
Kora reggeltől nagy a sürgés-forgás a fehérvári étteremben, a konyhában készülnek a finomságok. Bognár Gábor és Finta Richárd szakács. És mindketten egészségesek. Ők irányítják a kis éttermi csapatot. A Hatpöttyös az ország egyetlen családi vállalkozásban működő étterme, ahol szinte csak megváltozott munkaképességű és sérült embereket foglalkoztatnak. Többen súlyos, daganatos betegségből épültek fel. A hely megálmodója amúgy dr. Hermann-né Nagy Vera.
– Három gyermekem közül a legkisebb lányom, Zsófi a születésekor sérült. Kiskorától kezdve boldog volt, amikor a konyhában segédkezhetett nekem. Nem tagadom, miatta nyitottuk az éttermet a férjemmel és a másik két lányommal. Már látjuk, nagyon jó döntést hoztunk – mondja az ügyvezető.
Tizenöten dolgoznak a vendéglőben, fiatalok és idősebbek egyaránt. Mindegyiküket a munkaügyi központ közvetítette. A megváltozott munkaképességűek közül legtöbben komoly betegségen estek át. Emiatt a teherbírásuk csökkent, és nem alkalmazták őket más munkahelyen.
Persze máshol, az állásinterjúkon azt sem nézték jó szemmel, hogy rendszeresen kezelésekre kellett járniuk. A többiek pedig hiába szereztek szakmát speciális iskolában, akkor sem kaptak állást. A fehérvári étteremben nem kérdezôsködnek, nincsenek alkalmassági tesztek, nem méregetik gyanúsan a jelentkezôt. Munkát adnak.
– A köztudatban gyakori az előítélet a megváltozott munkaképességű és sérült emberekkel szemben – folytatja Hermann-né. – Türelemmel és odafigyeléssel ők is kiválóan végzik a munkájukat, és hálásak érte, hogy szükség van rájuk. Munkatársaink segítenek egymásnak, nincs versengés, boldogok, hogy dolgozhatnak. És azt hiszem, ez a legfontosabb.