Aktuális

Bors Gasztro recept: Toszkán zöldségleves

Bors

Létrehozva: 2014.07.14.

A híres olasz vegyes zöldséglevesnek, a minestrónak sokféle változata van. Közös jellegzetességük, hogy alapjuk elsősorban hüvelyes és leveles főzelékfélék, illetve paradicsom együttese, és gyakran gabonafélével (búzával, árpával, rizzsel) vagy – mint az alábbi receptben – tésztával dúsítják.

Hozzávalók: 40 dkg borlotti vagy bármilyen más fehér szárazbab beáztatva, 25 dkg hámozott paradicsom felkockázva, 20 dkg rövid tészta (például darabokra tördelt spagetti), 20 dkg mángoldlevél vagy kelkáposzta szeletelve, 15 dkg zöldbab 2-3 cm-es darabokra szelve, 10 dkg húsos szalonna felkockázva, 3 cukkini felkockázva, 1 sárgarépa felkockázva, 1 szár vagy gumós zeller felkockázva, 1 vöröshagyma aprítva, 2 gerezd fokhagyma zúzva, 2 liter húsleves, 1/2 csokor friss bazsalikom aprítva, 1/2 csokor petrezselyem aprítva, 1 friss rozmaringág, 5 ek. olívaolaj, só, bors

Elkészítés: Áztassuk be a szárazbabot egész éjszakára. Öntsünk 4 evőkanál olívaolajat fazékba, hevítsük fel, és tegyük hozzá a szalonnadarabkákat. Állandó kevergetés mellett pirítsuk zsírjára, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, a bazsalikomot, petrezselymet, és a paradicsom kivételével az összes zöldséget. Sózzuk, fedjük le, és alacsony hőfokon főzzük 10-15 percig. Tegyük bele a paradicsomot, a babot, és annyi húslevest, hogy elfedje. Kis lángon főzzük másfél órán keresztül, néha keverjük át, és pótoljuk az elfőtt levet. Amikor már majdnem kész, tegyük bele a tésztát, és főzzük készre. (Vigyázat, ne főzzük túl lágyra a tésztát!)
Mikor elkészül, forrón vagy akár hidegen, olívaolajjal megöntözve tálaljuk.

Még több olasz íz és különleges recept a keddi Borsban megjelenő Gasztro magazinban!
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek